Пазарът на имоти в България е на пауза в момента

Брокери прогнозират спад в цените на имотите, но не знаят кога точно

Пазарът на имоти в България е на пауза в момента

Снимка: Economic.bg/Архив

17854 ~ 4 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Пазарът на имоти в България е на пауза, но в никакъв случай не е замразен. Спад в цените на имотите у нас като резултат на епидемията от коронавирус се очаква, но не е напълно ясно кога. Около това мнение се обединиха брокери и експерти в сферата на недвижимите имоти.

„В момента не можем да кажем, че пазарът на имоти в България е замразен. По-скоро той е на пауза. Голяма част от нотариусите в столицата преустановиха своята дейност, а други имат прекалено големи изисквания за сключване на сделки с оглед на карантината“, заяви пред Economic.bg Александър Гергов, управляващ съдружник в компанията за недвижими имоти ANTRE.

На подобно мнение е и Снежана Стойчева от Imoti.net, която също казва, че голяма част от нотариусите са прекратили сключването на сделки, но все пак има и такива, които го правят. По думите ѝ най-засегнати в ситуацията, в която се намираме, са непланираните сделки. „Има агенции, които няма как да се съобразят с глобалната пандемия. Клиентите вече имат одобрение за кредит, сделката е планувана и остава само нотариусът. Тези сделки няма как да се спрат“, казва Стойчева.

По думите на Страхил Иванов от консултантската компания „Явлена“ пък в момента нотариусите сключват единствено спешни сделки.

Експертите са на мнение също така, че COVID-19 ще промени изцяло пазара на недвижими имоти и въпреки че в момента той се намира в затруднение, може да се „излекува“ за година-две, докато на финансовите пазари ще им трябват много повече време. Един евентуален сценарий, който може да се разиграе на пазара на имоти у нас, е развитието на виртуалните огледи на имотите. Към момента обаче според експертите този тип огледи все още не са достатъчно популярни сред българите, а и не са предпочитани от тях.

„Българските агенции предпочитат да заведат купувача на място в жилището и да използват психологически тактики, за да го накарат да си купи имота. Докато виртуалният оглед е много обективен“, казва Стойчева. Според нея ситуацията, в която се намира света, ще промени бизнеса, но в по-дългосрочен план и промените ще се видят след време, а не в момента.

По отношение на цените на имотите, експертите признават, че се очаква спад, но с колко точно и кога към момента не е ясно. „Не мисля, че ще има срив на цените, но спад определено ще се наблюдава. Колко голям ще е той обаче все още е много рано да се говори“, каза Гергов и уточни: „Не се знае докога ще продължи тази криза и след това пазарът на имоти как ще завари икономиката, но минуси за пазара ще има независимо от продължителността“. 

За спад на цените прогнозират и от консултантската фирма Colliers.  Но и те са на мнение, че към момента не може да се прави точна прогноза колко ще е голям, защото не се знае докога ще продължи извънредното положение в страната.

Според Страхил Иванов пък за спад на цените на жилищата може да се говори само, ако кризата продължи до края на годината. „Ако кризата приключи на 15 април, не можем да говорим за спад на цените, но ако кризата бъде овладяна едва в края на 2020 г., то тогава ще има спад“, казва той. 

Не на такова мнение обаче е Снежана Стойчева. Според нея пазарът не предразполага към спад на цените на имотите. Тя дори смята, че това е "в сферата на фантастиката". „Пазарът се определя от търсене и предлагане, а в момента почти няма предлагане. Над 55% от хората търсят жилище за живеене, а не с инвестиционна цел. Дори този процент да падне, той пак ще е висок“, казва Стойчева. „Тоест търсенето ще е голямо, а предлагането ниско. Това до какво води? До покачване на цените“, добавя още тя.

При покупка на имот в ситуацията, в която се намираме, всичко е доста непредвидимо и прогнози е трудно да се правят. Но според Снежана Попова по отношение на наемите нещата са доста по-гъвкави и предвидими. Според нея наемодателите трябва да проявят разбиране и да намалят цените или да дадат отсрочка с плащанията.

Финансова подкрепа, но не от държавата

Николай Господинов от компанията за недвижими имоти IBrokers, която предлага жилища както на Черноморието, така и в София, казва, че „имотът е стока, на която не й свършва срока на годност“. Той казва, че не може да направи прогнози нито за това как ще се развие пазарът на недвижими имоти в следващите месеци, нито накъде ще поемат цените. За да не спира своята работа и работата на агенцията си Господинов ежедневно качва клипове със съвети за своите продавачи, купувачи и инвеститори във Facebook страницата на агенцията.

Освен това той е създал и банкова сметка, в която има служебни пари, които могат да бъдат ползвани от неговите служители, в случай, че имат затруднения за битовите си сметки, наеми или кредити. „Това е социален фонд, който го създадох миналия петък. Ние помощ от държавата не чакаме въпреки че сме един от най-големите сектори в икономиката“, добавя още той.

Коментари: 0