Пазарите очакват решението на ЕЦБ за основния лихвен процент

Главните европейски индекси отчетоха негативни резултати, очаквайки новините

Пазарите очакват решението на ЕЦБ за основния лихвен процент

Снимка: Pixabay

284 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

С предимно разнопосочни резултати завърши вчерашната сесия на американските пазари. S&P 500 остана почти непроменен, но все пак в подножието на рекордните си стойности, приключвайки деня с ръст от 4 пункта или 0.2%. NASDAQ също изгуби 0.1% в края на сесията, след като отрази повишение по-рано през деня. Dow Jones се понижи с 0.4%.

Главните европейски индекси отчетоха негативни резултати, като инвеститорите очакват решението на ЕЦБ за основния лихвен процент утре следобед. DAX отчете спад от 0.38%, докато FTSE 100 се снижи с 0.20%.

Въпреки че запасите на американски нефт намаляха значително в сравнение с изминалата седмица, стойността на черното злато остана почти непроменена до приключването на изминалия ден. Цената на WTI намаля с 0.1%, търгувайки се за 69.96 USD за барел, докато Brent се установи на нивото си от предходния ден, като остана неутрален.

С оглед на значителния спад на доходността на 10-годишните щатски облигации, златото поевтиня само с минималните 0.1%, като цената на тройунция е 1895.50 USD, а златните фючърси се търгуваха 0.1% по-високо спрямо 8 юни на цена от 1895.50$ за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – САЩ и Еврозона

Утрешният ден ще ни предостави важна информация относно нивата на инфлация за изминалия месец в САЩ според индекса на потребителските цени, както и промяната в седмичните молби за помощи при безработица в страната. В Европа фокусът на вниманието ще бъде върху решението на ЕЦБ за основния лихвен процент, последвано от пресконференция по въпроса.

Инструмент на фокус

TME

След драстичното понижение на цената в началото на 2021, стойността на акциите състави консолидиращо движение, около психологическото ниво от 15.00 за акция. При подкрепа от инвеститорите, може да се очаква тест на 50 периодната ЕМА, като при успешен пробив, цената може да достигне локалния връх съставен през април около 19.00.  

EUR/CHF

Валутната двойка продължава низходящото си движение, което видимо се засили точно преди началото на май, намирайки все по-ниски върхове и дъна. В допълнение текущата стойност се намира точно над 200 периодната ЕМА, като при успешен пробив, може да се очаква пробив на низходящия тренд и понижение до ниво 1.0800. В противен случай, цената ще се задържи в дъното на тренда, което може да изведе валутната двойка до ниво 1.0950.

Copper

Най-близкият фючърсен контракт на медта така и не успява да излезе от низходящия ценови тунел, който сформира, след като достигна нива от около 490 в началото на май. От тогава червеният метал намира все по-ниски върхове, а ЕМА 50 започва да се явява, като временна подкрепа. Устрема надолу е възможно да се задълбочи и според MACD индикатора, който не е променил пресичането на пълзящите си средни – традиционен мечи сигнал.

Spain35

Испанският индекс успя да намери съпротива след успешното първо тримесечие на 2021. Текущата цена се задържа под психологическото ниво от 9 250 пункта, като при засилен натиск, може да се очаква корекция до долната възходяща тренд линия около 9 000.00. Трябва да се отбележи и движението на RSI, който за последния месец се движеше плътно до зоната на прекупен пазар, като в началото на юни, индикатора се отдръпна от споменатата зона.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.htmlПодкрепи Economic.bg