Пейки с формата на букви ще са новите кътчета за четене в София

Проектът „Скритите букви“ е съвременен прочит на българската кирилица, който ще провокира среща със съвременната българска поезия

Пейки с формата на букви ще са новите кътчета за четене в София

Снимка: Скритите букви/Facebook

1328 ~ 1 мин. четене

Оригинални пейки с формата на уникалните букви от кирилицата ще бъдат поставени през месец май в София. Проектът „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г“ на Национален фонд „Култура“.

Всяка от буквите ще бъде свързана със стихотворение от съвременен български поет Георги Господинов, Цочо Бояджиев, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Галина Николова, Иван Ланджев, Никола Петров, Марин Бодаков, Анна Лазарова, Стефан Иванов, Красимира Джисова, Петър Чухов и Мария Калинова. В уютни и тихи кътчета на паркове и градини, по мостове и във вътрешни дворове, на неочаквани преходи, тези пейки ще обособят нови места за четене, извън шума и обичайните туристически обиколки.

„Скритите букви“ е съвременен прочит на българската кирилица - идея, която тръгва от пресечната точка между типография, литература и градска среда, за да очертае нови културни траектории в София, да провокира среща със съвременната българска поезия, да създаде различно преживяване за жителите и гостите на града.

В рамките на проекта ще се проведат специални Литературни разходки, както и дискусии, свързани с литературното картографиране и намесите в градска среда.

Подкрепи Economic.bg