Пешеходен мост-градина над Темза ще строят в Лондон

Инвестицията е оценена на 175 млн. лири

Пешеходен мост-градина над Темза ще строят в Лондон

Кметът на Лондон Борис Джонсън е одобрил проект за пешеходен мост-градина, който ще свързва района Темпъл с южната част на града, като инвестицията на футуристичния мост се оценява на 175 млн. лири, съобщава The Guardian.

Авторът на проекта – Джоанна Лъмпи, е ентусиазирана от евентуалната реализация и представя идеята си като „Възможност да минеш през гора над една от  най-голямите реки в света“. Първоначално тя планирала да посвети проекта на принцеса Даяна, като мостът трябва да изиграе ролята на своебразен паметник, но финансовите пречки стопират изпълнението му вече 13 години.

Градината ще заема площ почти колкото половината на футболен терен, като се планира да работи единствено през деня, а достъп няма да имат велосипедистите. Мостът-градина се очаква да се превърне в основна туристическа дестинация за посетителите на Лондон, като опасенията на критиците му са свързани с мерките за сигурност на иновативното съоръжение.

Част от загрижените граждани асоциират този мост с трагедията на стадион „Хилсбъро“, която отне живота на 96 човека на 15-ти април 1989г. Тогава срутила се трибуна доведе до масова паника и освен починалите други 766 бяха ранени по време на футболна среща между Ливърпул и Нотингам Форест.

Опасенията на противниците на проекта са свързани с възможността от голямо струпване на хора на едно място, което може да доведе до истерия и по този начин някои от посетителите да пострадат.

Те също така възроптяват, че подобно на останалата част от Лондон сега и Темза ще се превърне в площадка за изграждане на частни фантазии, които следва да бъдат обезпечени с публични средства. Според недоволните граждани, решението за строеж на подобен мост дава поле за изпълнение на лични стремежи и инвестицията въобще не е оправдана.

Коментари: 0