Песни и танци събудиха българския дух на изложението на българските общини

Гостите имаха възможност да се докоснат до бита, традициите и обичаите на различните региони на България

Песни и танци събудиха българския дух на изложението на българските общини

Снимка: Стоян Йотов

4565 ~ 4 мин. четене
Вторият ден на от изложението „Празници, обичаи, традиции и туризъм“, бе съпътстван от шопски хора, родопски тъпани и гайди, странджански народни песни.

Огромен интерес предизвика изпълнението на Ансамбъл "Филип Кутев", с което се откри вторият ден на изложението на българските общини „Празници, обичаи, традиции и туризъм“ в хотел "Маринела" - София. Гостите бяха запленени от автентичните български фолклорни песни.

Представянето на Столична община продължи с пресъздаване на автентичния шопски дух с майсторското изпълнение на ансамбъл „Здравец“. Бързина, игривост и типични за региона шопски ритми очароваха гостите. Зрителите станаха на крака и ръкопляскаха на момчетата и момичетата от танцовия състав на ансамбъл „Здравец“ към Столична община.

Феерия от музика, танци, аромати и много рози очароваха гостите в танца на тазгодишната носителка на титлата „Царица Роза” Цветелина Иванова, която представи разцъфването на розовия цвят. Така община Казанлък известна като „Долина на розите и траките” се представи пред зрителите на втория ден на изложението на българските общини „Празници, обичаи, традиции и туризъм", организиран от Портала на общините Kmeta.bg, съвместно с Агенция „Фокус”.

В спектакълът, участниците от града на розата представиха съчетание от танци и характерният за региона розобер.

Ансамбъл „Варна“ представи Морската столица във фолклорната програма. Игривият глас на Добруджа прозвуча в залата на хотел „Маринела“ в изпълнение на музикантите от ансамбъла, а над 20 танцьори играха под техните ритми на сцената.

Закачливият обичай Бабинден беше представен от община Враца на втория ден на изложението на българските общини "Празници, обичаи, традиции и туризъм". На Бабинден жените закарват бабата на река, езеро или кладенец, където се извършва обредното къпане. Всички са накичени с червени чушки и вълна. Песните, които се пеят са с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. Жените се закачат и шегуват със срещнатите по пътя мъже. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома.

Община Благоевград предостави истинска изненада на гостите. Камерна опера Благоевград излезе на сцената на хотел „Маринела” и впечатли с изпълнение на Salut Dámure – elgar и други пиеси от френски композитори, препращайки ни към най-значимото културно събитие в Благоевград – франкофонския фестивал „Les francofolies”. Той ще се проведе от 24 до 26 септември в града.

Брилянтното изпълнение на благоевградчани беше истинска наслада за любителите на класическата музика. Красотата на невероятното изпълнение на цигулка внесе разнообразие и задоволи и най-претенциозния вкус.

Кръшно хоро се изви на втория ден от изложението „Празници, обичаи, традиции и туризъм". Публиката не се сдържа и скочи на крака по време на изпълнението на певицата Златка Ставрева, която изпя две странджански песни. Тя представи община. Приморско представи типични странджански фолклорни песни. Странджа е уникална и легендарна планина, в която душите и сърцата на хората пеят в съзвучие с природата. В подножието на планината се намира и община Приморско, където жителите уважават и пазят живи народните традиции, казват местните. Днес на изложението на българските общини за пореден път беше засвидетелствана любовта на хората към автентичния български фолклор.

Самодейките от читалище „Тодор Пашкулов“ в село Старо Железаре (Хисаря) омесиха обреден хляб на изложението „Празници, обичаи, традиции и туризъм“ в София.

Възрастните жени от състава демонстрираха пред публиката в хотел „Маринела“ какви са обичаите и песните при правенето на същния направо на сцената. Те бяха донесли всички необходими продукти и изумиха по-младите дами от публиката като пред очите им за минути спретнаха вкусния хляб в автентични нощви (специален съд за месене бел. авт.). Чевръстите жени обещаха, че когато се опече ще раздадат от обредния хляб за здраве.

На сцената на изложението се изяви и ансамбъл от община Стара Загора. Фолклорната група „Огърлица” при читалище „Железник” впечатли публиката с песни, посветени на родния край.

Най-малките участници във втория ден на изложението на българските общини бяха представителите на община Сливница. Децата от танцов състав „Мелдия” от село Алдомировци плениха гостите с танцовото си изпълнение на песента „Я скокнете да скокнем”. Най-малките сред тях бяха само на 5 години, но въпреки крехката си възраст се представиха като истински професионалисти.

Младежи между 13 и 18 години представиха Кюстендил на изложението „Празници, обичаи, традиции и туризъм“, организирано от Kmeta.bg и Агенция „Фокус“. Над 30 деца се качиха на сцената в хотел „Маринела“, демонстрирайки фолклорa на Краището.

Формацията „Фолк ритъм” от Смолян представи „Родопска сюита” по време на втория ден на изложението на българските общини. Характерните за Родопите музикални инструменти, каба гайда и тъпан обединиха звученето си и изпълниха неповторими мелодии от региона.

Плевенският Северняшки ансамбъл закри фолклорната програма на първото издание на изложението „Празници, обичаи, традиции и туризъм“. Създаденият през 1959 г. ансамбъл, представи фолклора на мизийската област в цялата му пъстрота.

Денят на изложението на българските общини продължава, като щандовете на над 30-те общини ще посрещат гостите на хотел „Маринела“ до края на днешния ден, както и утре, когато е и церемонията по награждаване на победителите в националния конкурс „Кмет на годината“.
Подкрепи Economic.bg