Петкова: До средата на юли ще се върнат надвзетите пари за парно на потребителите

Министърът на енергетиката увери, че няма да има скок в цената на тока

Петкова: До средата на юли ще се върнат надвзетите пари за парно на потребителите

Снимка: Economic.bg/Архив

3068 ~ 2 мин. четене

До средата на месец юли ще бъдат приспаднати от сметките на потребителите разликите от намалението в цената на природния газ. „Целта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката беше по максимално бърз и ефективен начин този положителен ефект от предоговарянето на цената на природния газ между „Булгаргаз“ и „Газпром“ да достигне максимално бързо до българските потребители“.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю на bTV по повод приетите окончателно промени в Закона за енергетиката(ЗЕ) вчера. От промените в ЗЕ стана ясно, че надвзети суми ще се връщат на всички потребители и на битови, и на индустриални, макар от началото на годината те да са на свободен пазар. За вторите обаче това няма да се случи през промените в Закона, а ще се уреди с решение на „Булгаргаз“.

Ресорният министър обясни, че възможно най-бързо трябва да се вънат парите на гражданите, които се отопляват на газ или парно и плащат на база месечно реално потребление. Но понеже има законодателни процедури, които трябва да бъдат извършени след окончателното приемане на закона, то връщането ще се случи „някъде до средата на месец юли“.

Министър Петкова увери, че няма причина за повишаване на цената на тока от 1 май.„КЕВР е органа, който определя цената на тока за бита. Българската държавна енергетика свърши своята работа. Предоговори цените за газа и това, което се получи е 40% по-ниска цена. Според мен няма да има повишение на цената на парното и тока“, каза тя, но няколко пъти уточни, че Комисията за енергийно и водно регулиране има последната дума по този въпрос.

По повод поисканата й оставка от бизнеса министър Петкова заяви, че до българската индустрия явно е достигнала грешна информация. „С българския бизнеса винаги сме имали добър диалог. До българската индустрия достигна информация, която не отговаря на истината. Никога не е стоял въпроса дали трябва да се възстановят парите на българския бизнес“, каза тя.

Припомняме, че в началото на месец април бизнесът поиска незабавно оставката на енергийния министър заради поправките в Закона за енергетиката, които уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“ЕАД. Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства за периода от 1 януари 2020 г до 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г.

Подкрепи Economic.bg