Петкова: Надявам се до края на 2018 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ да получи екоотстъпки от ЕС

Ако ЕК не одобри исканата дерогация може да се стигне до затваряне на поне три ТЕЦ-а в комплекса „Марица-изток“

Петкова: Надявам се до края на 2018 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ да получи екоотстъпки от ЕС
588 ~ 1 мин. четене
Надявам се до края на годината дерогацията за ТЕЦ „Марица изток 2“ да бъде факт. Правителството стои твърдо зад българските енергетици и полага всички усилия за осигуряване на безпроблемна работа на комплекса „Марица изток“. Това  каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред енергетици от КТ „Подкрепа“, които протестираха в София в защита на работните си места.

Припомняме, че след 2021 г. влизат в сила по-строгите правила за емисиите от електроцентралите за вече действащите електроцентрали на територията на ЕС. България обаче се присъедини към коалицията, оглавявана от Полша, за обжалване на решението на Европейската комисия за новите екологични норми за големите горивни инсталации.

Ако ЕК не одобри дерогацията, европейската директива за най-добри налични практики за големите горивни инсталации може да затвори поне три ТЕЦ-а в комплекса „Марица-изток“ – двете американски централи, държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 и „Брикел“.

Министър Петкова увери протестиращите, че никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, които осигуряват 46% от електроенергията в страната, а през зимата този процент достига до 60. По думите на енергийния министър българската електроенергетика разчита на въглищните централи за нормалното си функциониране.

Тя запозна присъстващите и с позицията на правителството за предстоящия форум в Катовице, Полша, свързан с климатичните промени. България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии, гласи официалната позиция, одобрена от Министерския съвет.

Енергийният министър информира присъстващите още, че една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД  вече са закупени, а до 21-ви декември ще бъдат осигурени и останалите.
Подкрепи Economic.bg