Петкова очаква търгът за АЕЦ „Белене” да стартира до края на октомври

Бизнесът подкрепи работата по изграждане на нови газови връзки на България със съседните страни

Петкова очаква търгът за АЕЦ „Белене” да стартира до края на октомври
744 ~ 1 мин. четене

Енергийният министър Теменужка Петкова очаква процедурата за избор на стратегически инвеститор и структурата на проекта АЕЦ „Белене“ да бъдат факт до края на октомври. Това стана ясно по време на среща между енергийното министерство и бизнеса в лицето на Кирил Домусчиев (КРИБ), Васил Велев (АИКБ) и Константин Стаменов (БФИЕК).

По думите й документацията по проекта се изготвя съгласно заложените в решението на Народното събрание параметри – проектът да се реализира на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.

Представителите на работодателските организации подкрепиха работата по изграждане на нови газови връзки на България със съседните й държави, за да бъде гарантирано националното потребление на конкурентни цени.

Министър Петкова информира участниците за предстоящите разговори с „Газпром“ след решението на Европейската комисия по делото с газовата компания, което дава възможност договорните условия с нея да бъдат променени. Тя бе категорична, че диверсификацията и конкурентните енергийни доставки са водещ приоритет за правителството и  то работи активно за реализацията му.

Предизвикателствата за българската енергетика, свързани с повишените цени на въглеродните емисии също бяха сред обсъжданите теми. През последните месеци те отбелязват сериозен ръст, достигайки до равнища от 25 евро/тон. В момента в Министерството на енергетиката е сформирана работна група, която трябва да предложи кратко-, средно- и дългосрочни мерки за изход от ситуацията. Групата анализира опита на други държави, сред които Германия, Италия и Белгия. Предстои през октомври мерките да бъдат представени пред заинтересованите страни.

Подкрепи Economic.bg