Петкова: „Уестингхаус“ се отказва от 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Тепърва ще се водят разговори с "Росатом" относно бъдещето на проекта, каза още тя

Петкова: „Уестингхаус“ се отказва от 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: Красимир Свраков

„Уестингхаус“ няма да предложи за България реактор от типа AP 1000, но ще подкрепи реализацията на 7-ми блок с наличното оборудване, което ние притежаваме. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за bTV. Това е и една от технологиите, която екооценката на проекта допускаше и беше одобрена. Другите две са руски, което означава, че евентуалната нова ядрена мощност трябва да се изгради задължително по руска технология.

Петкова обясни, че американската компания може да участва в проекта със системи за сигурност.

По думите ѝ ще бъде направен финансово-икономически анализ за бъдещето на новия блок в "Козлодуй". Тя обаче не даде конкретен срок кога ще е готов поредният анализ на проекта.

„Решението е окончателно, че оборудването, което ние имаме, няма никаква пречка да бъде използвано за АЕЦ „Козлодуй“, каза тя, отговаряйки на въпроса дали вчерашният доклад означава, че правителството се отказва от АЕЦ „Белене“.

Тя беше категорична, че решението за това дали да се сложи точка на проекта АЕЦ „Белене“, е на българския парламент.

„Колегите от „Росатом“ са конструктори на проекта, производители на оборудването и разбира се, че няма как да бъдат заобиколени. Разговори с тях ще бъдат проведени“, каза Петкова.

Коментари: 0