Петролът падна под 80 долара за барел

На нюйоркската борса NYMEX декемврийските фючърси на американски лек петрол тип WTI поевтиняха с близо 1% - до 77,18 долара за барел

Петролът падна под 80 долара за барел
3656 ~ 2 мин. четене

За пръв път от есента на 2010 г. цената на барел петрол сорт Brent падна под 80 долара. На нюйоркската борса NYMEX декемврийските фючърси на американски лек петрол тип WTI поевтиняха с близо 1% - до 77,18 долара за барел.

На лондонската борса ICE декемврийските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent понижиха стойността си с 2,3% - до 79,82 долара за барел. Изравненият ценови антирекорд от 2010 г. бе знаков етап от срива в цените на черното злато през последните няколко месеца, допълва БГНЕС.

"Световната икономика ще се срине, ако цената на петрола падне под 80 долара за барел", заяви наскоро руският президент Владимир Путин. Сега остава да видим дали това наистина ще се случи или поевтиняването е просто част от икономическо-финансов цикъл, който се е случвал и друг път.

Основна причина за спада в цените е повишеното предлагане на пазара. Което от своя страна се дължи на заселения нефтодобив в САЩ чрез фракинг и връщането в играта на традиционни износители като Либия, Иран и Ирак, в които по една или друга причина през последните година-две добивът бе силно понижен.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че през следващия четвърт век производството на петрол ще се увеличи до 104 милиона барела на ден, но това ще зависи до голяма степен от ситуацията в Близкия Изток.

Експертите прогнозират, че до 2040 г. световното търсене на петрол ще се увеличи с 37 на сто, а до 2030 г. Китай ще изпревари САЩ като най-големият потребител на петрол в света.

 Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg