Петролът поскъпва за пета поредна сесия

Инвеститорите са оптимисти, че ОПЕК+ ще се договори за удължаване на ограничението за добив

Петролът поскъпва за пета поредна сесия
Фючърсите на петрола се повишават за пета поредна сесия, като днес достигнаха най-високите си стойности от почти шест седмици. Цените са движени от оптимизма на инвеститорите, че ОПЕК и партньорите извън картела, наричани общо ОПЕК+, могат да се споразумеят за удължаване на ограничаването на производството.

В ранната европейска сесия днес сорт Брент се търгува за 62.80 долара за барел, или повишение от 0.2%. Американският лек суров петрол (WTI) струва 58.10 долара за барел, ръст от 0.25%.

Вчера двата сорта приключиха сесията със значително повишение – Брент с 1.7%, а WTI – с 2%. Тогава пазарът реагира положително на новината, че Саудитска арабия, все още най-големият износител на нефт в света, има нов енергиен министър и то от кралското семейство.

Принц Абдулазиз бин Салман, дългогодишен член на саудитската делегация в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви, че стълбовете на политиката на Саудитска Арабия няма да се променят и ще има глобална сделка за поддържане на намаляването на производството на нефт с 1.2 млн. барела дневно. Той добави, че съюзът OPEC+ ще бъде дългосрочен.

Съвместният комитет за наблюдение на OPEC+ - JMMC, който докладва за спазването на съкращенията, трябва да се срещне в четвъртък в Абу Даби.

Имаше опасения относно спазването на споразумението от страна на доставчиците на споразумението за доставка, тъй като Ирак и Нигерия, наред с други членове на ОПЕК, надхвърлиха квотата си през август, а Русия също не се съобрази напълно.

„Пазарите ще трябва да забележат конкретен напредък, дори когато световната икономика се забавя, за да поддържат печалби“, заяви Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Ако пазарите на петрол затворят по-високо във днес, това ще бъде най-дългият период от печалби от края на юли, но насрещните ветрове остават, докато търговската война между САЩ и Китай продължава, пише Reuters.
Коментари: 0