Петролът продължи да настъпва

Пазарни анализатори предупреждават за приближаваща корекция

Петролът продължи да настъпва
184 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Петролът продължи поскъпването си и в началото на днешната търговия, укрепвайки оттласкването си от януарското дъно. В същото време пазарни анализатори предупреждават за наближаваща корекция.

Към 7:30 ч. българско време, европейският сорт Брент добави още 0,76%, достигайки 62,09 долара за барел. По този начин той поскъпва с над 26 процента от най-ниската стойност при затваряне на пазара – 49,16 долара на 20 януари.

Американският лек суров петрол се покачи към същия час с 0,5% до 53,94 долара за барел, а малко по-рано докосна границата от 54 долара. От 28 януари, когато сортът затвори при 45,23 долара, суровината е наваксала 19,3%.

С днешните пазарни движения, разликата между двата основни за международната търговия типа надвиши 8 долара за барел.

В същото време редица пазарни анализатори предупредиха, че е твърде вероятна корекция в котировките, тъй като има сигнали, че петролът ще бъде подложен на натиск.

„Бичият пазар напоследък няма сериозна фундаментална обосновка и не би трябвало да продължи“, казва Даниел Анг от Phillip Futures, цитиран от Reuters. ANZ Bank пък посочва в съобщение, че пазарите стават все по-несигурни около настоящото възстановяване и нетните дълги позиции са започнали да спадат.

Пазарът на нефтопродукти също се очаква да окаже силно влияние върху цените на петрола, след като редица страни и компании се възползваха от спада, за да натрупат сериозни запаси. „По общо мнение, очакванията са за сериозни запаси и натиск върху петролните пазари през 2015 г.“, посочва от своя страна Morgan Stanley.

Подкрепи Economic.bg