Петролната асоциация отчита спад от над 50% на потреблението на горива през април

Със сигурност се очаква още намаляване на цените на горивата, казаха от асоциацията

Петролната асоциация отчита спад от над 50% на потреблението на горива през април

Снимка: pixabay

2441 ~ 1 мин. четене

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) отчита значителен спад в продажбите на горива в страната през април. От Асоциацията очакват това да е най-тежкият месец за бранша. 

„Към настоящия момент обемите, които се продават, са изключително малки. От началото на април сме констатирали спад на пазара в рамките на 50-70% от обема на продажбите, което е огромен спад“, заяви пред bTV Светослав Бенчев от БПГА. „Можем да кажем, че до края на месец март нещата горе-долу вървяха, но месец април ще бъде много тежък за нас“, каза Бенчев. А като една от основните причини за спада на потреблението е кризата с коронавируса.

По думите му със сигурност може да се очаква още намаление на цените на горивата на фона на продължаващия спад на цените на петрола в световен мащаб. „Когато цената на суровия петрол тръгне надолу, логично е и цената на нашите бензиноколонки да тръгне надолу“, добави той и посочи, че към днешна дата средната цена на бензина е около 1.77 лв., а на дизела - около 1.85 лв. за литър, като цените в градовете са различни.

В защита на факта, че поевтиняването в страната не отговаря на спадовете на международните пазари, той изтъкна, че не се съкращават служители, че приходите намаляват, а разходите остават същите, както и че компаниите плащат сериозни акцизи и ДДС.

„Друг проблем е, че може би има възобновяване на сивия сектор в страната, тъй като когато доходите на хората намалеят, всеки търси по-евтин вариант да се сдобие с гориво“, коментира още Светослав Бенчев.

Коментари: 0