Петър Стоянов няма да е кандидат-президент на ГЕРБ

Нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент, обяви той в изявление, разпространено в официалния му сайт

Петър Стоянов няма да е кандидат-президент на ГЕРБ

Снимка: Красимир Свраков

1768 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) опроверга появилата се информация, че той е едно от обсъжданите имена за кандидат-президент от ГЕРБ-СДС.

"Мисли се и за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години. Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на ЕС и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но той ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов", коментира вчера Тома Биков от ГЕРБ.

От вчера в медиите и социалните мрежи се изказват мнения "за" и "против" евентуалната ми кандидатура за президент – дебат, за който не съм давал никакъв повод. Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент", обяви Стоянов в изявление, разпространено в официалния му сайт.

"Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори. Винаги съм участвал в честни и открити политически състезания. Моят президентски мандат беше предшестван от над 12-месечна публична кампания, истинска борба за идеите на демокрацията. Така, честно и открито, спечелих гласовете на 2 502 517 български граждани. Това е Моят начин", посочва президентът.

Въпреки това изявление Петър Стоянов благодари на хората, с които са били заедно през последните 30 години и които до последно са настоявали да го подкрепят с имената и авторитета си в кандидат-президентската кампания. Той пожела на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната, както и усилията за обединено и проспериращо общество.

Подкрепи Economic.bg