ПИМК взима интермодалния терминал в Пловдив за 27 години

Държавата очаква от концесията над 1 млн. лв.

ПИМК взима интермодалния терминал в Пловдив за 27 години
10591 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Дружеството „Терминали“ ЕАД, 100% собственост на най-голямата компания в транспортния бранш "ПИМК Холдинг Груп" АД, ще управлява интермодалния терминал в Пловдив през следващите близо 30 години. Изборът на концесионер е бил предопределен, тъй като компанията е била единствената, подала документи за участие. Прогнозните приходи за държавата за целия срок на концесията са 1.2 млн. лв. без ДДС, съобщават от транспортното министерство.

Бъдещият оператор на терминала ще има задължение да финансира поддържането,  управлението и модернизирането на обекта за срок от 27 години. „Терминали“ ЕАД единствено е подало предложение за концесия на обекта (който включва бензиностанция, автомивка, складове, коловози и рампи), стана ясно днес по време отваряне на получените оферти в Министерство на транспорта.

Дружеството, регистрирано в края на миналата година, ще трябва да инвестира минимум 4.6 млн. лв. за целия срок на концесията. Отделно от това, има фиксирано минимално концесионно плащане към държавата в размер на 50 хил. лв. годишно, като сумата ще бъде индексирана на всеки три години, съгласно отчетената инфлация. Участникът ще има задължение да направи допълнително еднократно концесионно плащане в размер на 5 хил. лв. без ДДС при влизане в сила на концесионния договор. Също така ще заплаща на държавата процент от годишните нетни приходи (сумата от продажба на продукция, стоки и услуги, генерирана от обичайната дейност на предприятието, намалена с търговските отстъпки, отбивите и ДДС), който не трябва да бъде по-малко от 10%.

Държавата взе решение за концесията през ноември миналата година, след като терминалът беше изграден със средства от ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и национално съфинансиране. Основната цел при реализирането на проекта е да се постигне подобряване на интермодалността в югоизточния регион на Европейския съюз, чрез създаване на условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт.

След обявяване на концесията от левицата поискаха незабавно да бъде спряна процедурата за отдаване на терминала. Мотивът им тогава беше, че вместо държавата да печели от управлението на обекта го дава на частна фирма срещу 4 хил. лв. на месец. "Образно казано, това е колкото за една будка за вестници на "Витошка", коментира депутатът Драгомир Стойнев.

ПИМК участва в още една концесия в област Пловдив. Припомняме, че в средата на месеца компанията като част от „Консорциум Летище Пловдив“, подаде оферта за концесията на Летище Пловдив. Заедно с "Тракия Икономическа Зона" АД (ТИЗ) транспортната компания иска да управлява аеропорта в следващите 35 години.

Справка в Търговския регистър показва, че „Терминали“ ЕАД е 100% собственост на "ПИМК Холдинг Груп" АД. В Съвета на директорите на дружеството влизат Костадин  Филипов, Наталия Несторова и Цанко Станчев. Последният е представител на едноличното дружество, а капиталът му е 1.4 млн. лв.

Коментари: 0