Плевнелиев поведе българско хоро в Монголия

Президентът се срещна с монголци, завършили висшето си образование в нашата страна

Плевнелиев поведе българско хоро в Монголия

Снимка: President.bg

4712 ~ 2 мин. четене

Президентът Росен Плевнелиев се хвана на българско хоро в монголската столица Улан Батор наред с десетки монголски възпитаници на български висши училища. Срещата с тях в неделя следобед даде старт на държавната визита на Плевнелиев в Монголия.

Те посрещнаха държавния глава и членовете на официалната делегация с българската песен "Хей, Балкан ти роден наш". Последваха няколко изпълнения на известни монголски музиканти, до един завършили консерватория в България. Сред изпълненията не бе пропусната и емблематичната "Една българска роза", предаде репортер на Economic.bg.

Над 3500 монголски граждани са специализирали или са получили висшето си образование в България. Сред тях има членове на правителството, депутати във Великия държавен Хурал, художници и оперни артисти, геолози, лекари, агрономи. През учебната 2014-2015 г. 35 монголски граждани се обучават в български висши училища. 

"България отново има амбицията да бъде образователен център в Югоизточна Европа и се надяваме колкото може повече млади хора да се обучават у нас. Българските университети са силни, дипломите им се признават в цяла Европа и по света и са пример за качествено образование. Вие сте символ на успеха на тази образователна система и в рамките на посещението ми ще задълбочим тези връзки", каза държавният глава в приветствието си към българските възпитаници в Монголия.

"За нас е огромна чест да бъдем на държавно посещение в приятелска Монголия по повод 65 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Монголия. Символично е, че първото ми посещение тук започва именно с тези, които носят България в сърцето си, обичат я и я познават. 

Вие ще ни помагате, за да може една модерна и амбициозна България да успее в Монголия", каза държавният глава пред българските възпитаници в Улан Батор. Президентът открои като уникално Дружеството на монголските граждани, завършили висшето си образование в България и подчерта, че наученото в България днес помага на приятелска Монголия да се развива бързо и динамично във всички области.

На 11 май в Улан Батор държавният глава ще проведе разговори с политическото ръководство на Монголия и ще открие Паметник на кирилицата. "Този монумент ще бъде поредният символ на непреходното и велико дело на светите братя Кирил и Методий. Този паметник ще ни показва, че кирилицата ни свързва и е здрав фундамент, върху който стъпва приятелството между България и Монголия", подчерта още президентът Росен Плевнелиев, който изказа благодарност на инициативния комитет и на допринеслите Паметникът на българската азбука да бъде изграден на 8 000 км от България.

Плевнелиев изрази тревога от ситуацията в Македония и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово. Той призова за върховенство на закона и диалог между институциите и гражданското общество. „Институциите трябва да гарантират спокойствие, стабилност и да положат необходимите усилия за овладяване на ситуацията“, заяви президентът. 

„Осъждаме всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи“, добави Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg