По нареждане на Бойко Борисов големите магазини остават затворени

Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове

По нареждане на Бойко Борисов големите магазини остават затворени

Снимка: Красимир Свраков

11272 ~ 1 мин. четене

По нареждане на премиера Бойко Борисов и едва няколко часа, след като позволи на големите нехранителни магазини да подновят дейност при определени условия, министърът на икономиката Лъчезар Борисов отмени издаденото указание за това. Обратният завой бе направен след острата реакция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциацията (БХРА), която поиска отстъпки и за заведенията. 

Мерки срещу COVID-19

„Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021г.“, се посочва в съобщение на Министерството на икономиката.

Новината, че на големите нехранителни магазини ще бъде позволено да заработят въпреки заповедта на здравния министър, бе съобщена тази сутрин на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). Следобед излязе и указанието на министъра на икономиката, с което се даде зелена светлина за подновяването на дейността, но още преди да е настъпила вечерта то бе отменено. 

Според указанието самостоятелните обекти-магазини за нехранителни стоки в търговските центрове можеха да заработят отново, стига да имат директен достъп (вход) от улица или паркинг. Подновяване на търговската дейност се предвиждаше и за магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки.

Новината провокира ответна реакция от БХРА, която побърза да поиска същото и за ресторантите, посочвайки: „aбcoлютнo нeдoпycтимo e иĸoнoмичecĸият миниcтъp Лъчeзap Бopиcoв и здpaвният миниcтъp Kocтaдин Aнгeлoв дa ce пoдигpaвaт нa цeли ceĸтopи oт бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa и дa лoбиpaт зa ĸoнĸpeтни чacтни интepecи“.

Така се стигна да отмяна на указанието. 

Коментари: 0