Под натиск на авиокомпаниите Лондон добави още държави в „зеления списък“

Лондон смята да позволи достъп до страните от „жълтата зона“, сред които е България, по-късно това лято

Под натиск на авиокомпаниите Лондон добави още държави в „зеления списък“

Снимка: Pixabay

2180 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британското правителство добави в „зеления списък“ за пътувания още няколко държави, след като авиокомпаниите заплашиха със съд властите, а бизнесът – с протести, ако и този летен сезон бъде доминиран от COVID мерките, предава Reuters. Въпреки че разширяването на списъка беше приветствано от авиоиндустрията, ЕasyJet и British Airways заявиха, че „трябва още по-голямо разширяване, за да възстановим загубите си“.

Дестинациите, за които отпадат мерките за карантина или представяне на отрицателен тест за коронавирус, са:

  • Европа: Балеарските острови (които включват Ибиса, Менорка, Майорка и Форментера), Малта и Мадейра;
  • Карибите: Ангила, Антигуа и Барбуда, Барбадос, Британски Вирджински острови, Кайманови острови, Доминика, Гренада, Монсерат и островите Търкс и Кайкос;
  • Други британски отвъдморски територии: Бермудски острови, Британска антарктическа територия, Британска територия в Индийския океан, Питкерн.

Междувременно шест дестинации ще бъдат добавени към „червения списък“ на правителството от понеделник и това са Доминиканска република, Еритрея, Хаити, Монголия, Тунис и Уганда.

Всички страни, които са добавени към „зеления списък“, с изключение на Малта, също са добавени и към т.нар. „списък за наблюдение“, което значи, че има риск да се върнат обратно в жълтата зона. Израел и Йерусалим също са включени в списъка за наблюдение.

За страните от „жълтия списък“, в който е и България, има планове по-късно през лятото да започнат да се допускат на Острова без карантина, а само срещу документ за извършена пълна ваксинация.

Министърът на транспорта Грант Шапс обяви, че от сутринта на 30 юни новите списъци влизат в сила.

„Благодарение на нашата успешна програма за ваксинация можем да си позволим да разширим зоните, към които е позволено да се пътува“, поясни Шапс.

Той добави, че това е най-дългият зелен списък от въвеждането на светофарната система тази година.Подкрепи Economic.bg