Политическият риск е пречка за инвеститорите в АЕЦ „Белене”

От корейска страна също са заявили интерес към атомната централа

Политическият риск е пречка за инвеститорите в АЕЦ „Белене”
696 ~ 2 мин. четене

Проблемът на потенциалните инвеститори в АЕЦ „Белене” не е липсата на държавни гаранции, повечето им проблеми са свързани с политическия риск. Това каза изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев интервю за БНР.

„Те се опасяват, че ако се включат в изграждането като инвеститор или като акционер, след време някой друг може да спре проекта, а да са направени едни разходи. Това е по-големият проблем, а не държавните гаранции”, обяснява той.

Според Илиев, интерес към АЕЦ „Белене” има не само от китайска и руска страна, а и от корейска. „Преговорите са на доста начално ниво. Идваха и Корейската държавна асоциация, която отговаря за Източна Европа. Китайците идваха – те са няколко корпорации. Когато бъде обявена процедурата, тогава вече сигурно ще дойдат повече“.

АЕЦ „Белене” е един наистина воденичен камък, но ние като добър стопанин не може да не се грижим за него. Към момента, разходите на НЕК по проекта за АЕЦ „Белене“, които са около милион на година, не са признати в цената на електрическата енергия и грижата за проекта става за сметка на част от печалбата на НЕК. 

Илиев се надява, че строителството на атомната централа ще започне скоро, защото страната има нужда от тази централа. „Енергийната система има огромна нужда от допълнителна енергия, за да бъде по-спокойно, защото не може всеки път да треперим дали ще бъде студено, топло, дали въглищните централи ще могат да запалят”, казва шефът на НЕК.

Илиев коментира и отчетените преди месец загуби на компанията, които според него са заради много от привилегированите производители – ВЕИ, топлофикации, американски централи, които даваха енергията на НЕК, а цената, която е определена от КЕВР не може да бъде компенсирана изцяло. "Затова се получиха тези загуби. От първи юли влезе новият закон за енергетиката и за месец юли НЕК е с много добри финансови резултати - над 20 милиона е печалбата. Надяваме се до края на годината вече да сме доста в по-добро финансово състояние“.

Проблемите в енергетиката са големи, каза още експертът. „Има проблеми в цената на въглеродните емисии, които вече достигнаха сериозни стойности. И енергията, която се произвежда от въглищни централи става непродаваема”.

Подкрепи Economic.bg