Половината студенти у нас учат само в 6 области

Страната ни с най-ниски постижения в ЕС по четене, математика и природни науки

Половината студенти у нас учат само в 6 области
Около половината от всички студенти в България учат в шест от общо 52 професионални области: икономика, администрация и управление, право, комуникации и информационни технологии, педагогика и туризъм. България и Румъния са на последните места по участие на възрастни (от 25 до 64 години) в дейности по учене през целия живот. Тези данни от мониторинговия доклад на ЕК за образователната ни система ще бъдат представени днес на форума "Образование без граници".

Като основни ключови тенденции се посочва, че България има най-висок процент от всички държави-членки на ЕС-28 на ученици с ниски постижения по четене, математика и природни науки. Освен това процентът на заетост на наскоро дипломиралите се е 52,6%, а за ЕС възлиза на 70,8%.

България е сред държавите-членки на ЕС, с най-висок процент на лицата на възраст между 20 и 34 години, завършили висше образование и заемащи работни места, които традиционно не изискват такава степен на квалификация. 

На форума ще участват високопоставени представители на Европейската комисия, които ще бъдат отворени за въпроси относно българското образование и постигнатите резултати. Ще участват около 200 представители на всички нива на образователната система – ректори на български университети от цялата страна, директори на училища от цялата страна, началници на РИО инспекторати от цялата страна, представители на местната власт, министерства и много други. За първи път на едно място ще се съберат представители на всички образователни нива, които ще дискутират мястото на българското образование на европейския континент, пише БГНЕС.
Коментари: 0