Полша обяви мащабно преструктуриране в енергетиката си

Правителството ще обедини трите си комунални компании и ще отдели въглищата в отделна група

Полша обяви мащабно преструктуриране в енергетиката си

Полша планира да обедини трите си държавни комунални компании - PGE, Enea и Tauron в две групи като част от планирана реформа на въгледобивната и енергийната промишленост.

Информацията е на полския вестник Dziennik Gazeta Prawna (DGP), който цитира зам.-министър председателя Джашек Сасин. Двете нови групи ще управляват въглищните и невъглищните операции на трите компании.

Полша произвежда по-голямата част от електроенергията си от изгаряне на въглища и е единствената държава членка на Европейския съюз, която отказа да обещае въглероден неутралитет до 2050 г.

Управляващата партия „Закон и справедливост“ (PiS) на премиера Виктор Орбан спечели изборите през 2015 г. отчасти заради обещанието да запази въглищните централи. Оттогава обаче бяха затворени редица мини и започна насърчаване на инвестициите в слънчева енергия.

„Всички сме изненадани от темповете на промените в областта на климата. Днес трябва да преоценим някои коментари поради това, което се случва около нас“, каза Сасин. Той добави, че полските електроцентрали вероятно ще спрат изгарянето на въглища през 2050 или 2060 г.

„Нашият план е да създадем от три енергийни компании - Tauron, PGE и Enea - две групи. Едната би била базирана на въглища, а другата - невъглищна. Консултираме се за това с Европейската комисия“, каза Сасин.

Полша планираше да обяви дълбоки съкращения в най-големия си производител на въглища PGG миналата седмица, като затвори две мини и намали производството. Правителството обаче неочаквано оттегли тази идея и заяви, че през следващите два месеца ще работи със синдикатите по нов проект за преструктуриране на компанията.

„Намирането на реална алтернатива на решението, което беше на масата, ще бъде много трудно“, каза Сасин и добави, че запасите от въглища в мините и електроцентралите в Полша възлизат на 15 млн. тона.

Сасин каза също, че мините, които PGG планира да закрие като част от преструктурирането, представляват 95% от загубите на групата.

Коментари: 0