Полша отваря хотели и молове от 4 май

Чехия обаче удължи извънредното положение до 17 май

Полша отваря хотели и молове от 4 май

Хората се наслаждават на пролетното време във Варшава, 27 април 2020 г.

Снимка: БТА

Полша ще отвори отново хотелите и търговските центрове на 4 май, като ще обмисли и възобновяването на обучението в предучилищна форма на 6 май, заяви в сряда премиерът Матеуш Моравецки. Правителството се стреми да облекчи ограниченията, наложени за спиране разпространението на коронавируса, предава Reuters.

Полша започна да отпуска някои мерки по-рано през април, като заяви, че са скъпи за икономиката. Страната отвори гори и паркове и облекчи правилата за броя на клиентите в магазините.

До сряда европейската държава с 38 млн. души население е отчела 12 415 случая на заразени с коронавирус и 606 смъртни случая.

Междувременно в друга европейска държава – Чехия, парламентът удължи режима на извънредно положение заради коронавируса до 17 май. За удължаване на извънредното положение, въведено първоначално на 12 март, гласуваха 54 от 101 присъстващи в залата депутати.

Първоначално управляващите предлагаха удължаването да е до 25 май, но решаваща в дебатите се оказа позицията на левите, които възразиха на това предложение и така се стигна до удължаване само до 17 май.

В Чехия има 7486 случая на зараза, а починалите са 225. Излекувалите се са 2941.
Коментари: 0