Полша преговаря с четири държави за технологията за атомната ѝ централа

Целта е да да се намали използването на въглища за производството на електроенергия

Полша преговаря с четири държави за технологията за атомната ѝ централа

Снимка: БТА

Полша си е поставила за цел да намали използването на въглища за производството на електроенергия и се фокусира в ядрената енергия. Страната очаква първата ѝ атомна централа да заработи след 2030 г.

Заместник-министърът на околната среда Михал Куртика каза, че за ядрени технологии се преговаря с Франция, САЩ, Япония и Южна Корея.

Страната, която ще бъде домакин на световни преговори за борба с климатичните промени през декември, произвежда около 80% от електроенергията си от въглища чрез остарели електроцентрали, много от които предстои да бъдат закрити през идното десетилетие.

Полша от години обмисля строителство на АЕЦ, но все още не е взела обвързващо решение. Дискусиите за откриване на атомна централа обаче се ускориха. Става дума най-вече за международно партньорство. Можем да финансираме строителството сами, но трябва да привлечем технологии от другаде, каза Куртика.

Американският министър на енергетиката Рик Пери, който беше на посещение в Полша по-рано този месец, подписа с полския си колега Кшищоф Тхужевски съвместна декларация за засилване на сътрудничеството в енергийната сигурност, припомня Reuters.

Очаква се министерството на енергетиката да публикува дългосрочна стратегия за енергийната политика на Полша до края на годината. Това вероятно ще стане на конференцията на ООН за борба с климатичните промени в полския град Катовице - сърцето на въгледобива в южната част на страната.

Правителствени представители посочиха, че страната постепенно ще намали зависимостта си от въглищата, за да произвежда от тях само половината от електроенергията си към 2040 г.

Коментари: 0