Поне 50 хил. тона по-малко вино тази година
Причина са болести и дъждове, които съсипали гроздовата реколта
До сега са прибрани около 50 хиляди тона грозде и в най-добрия случай до края на кампанията винзаводите ще успеят да осигурят 200 хиляди тона. През м.г. се радвахме на богата и качествена реколта. От 250 хиляди тона избите направиха 175 хил. тона вино, коментира Коев.
Стандартно от един килограм грозде се правят 700 мл вино, през тази година напитката ще е около 550-600 мл. Това означава, че общо у нас ще се направят 110 000-120 000 тона вино, смята председателят на агенцията.
Причина за лошата реколта са както многото опустошителни дъждове, така и болестите по лозята, които развалят рандемана.
Въпреки по-малките количества не се очаква повишение на цените, защото избите разполагат с достатъчно стока на склад.