Популярността на Ангела Меркел бележи нов спад

Данните сочат, че тя е четвърта по подкрепа в страната

Популярността на Ангела Меркел бележи нов спад
292 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Николова

Популярността на германския канцлер Ангела Меркел е спаднала заради политиката й на приемане на бежанската вълна, идваща от различни точки на света, показва социологическо проучване за германското издание „Шпигел“.

Според последни данни Меркел получава 64% подкрепа, което е с 5 пункта по-малко от резултатите й през месец  юни.

„Силният ангажимент (на Меркел) към бежанците очевидно не е посрещнат с много подкрепа“, посочва изданието. Германия очаква един милион мигранти да дойдат в страната през тази година, голяма част от които окуражени от позитивната позиция на канцлера, предава БГНЕС.

Данните от анкетата сочат, че Меркел е четвърта по популярност в страната. На първо място застава външният министър и лидер на коалиционния партньор на консерваторите на канцлера от Социалдемократическата партия Франк-Валтер Щайнмайер. Той печели 67% подкрепа в проучването. На второ място е поставен министърът на финансите Волфганг Шойбле, чиято твърда позиция по въпроса с гръцкия дълг му спечели симпатиите на германците. Трети застава президентът на страната Йоахим Гаук.

„Шпигел“ посочва, че това е първият път от идването на власт на това правителство през 2013 г., когато Щайнмайер застава начело на подобно допитване.

Подкрепи Economic.bg