Поредна кражба на кабели остави част от София без ток

ЧЕЗ ще инвестира 25 000 лева за отстраняване на щетите

Поредна кражба на кабели остави част от София без ток

Поредно посегателство над съоръжения на ЧЕЗ Разпределение България вчера предизвика пожар в проходим инсталационен колектор в район „Възраждане“ в столицата. Вследствие на кражбата на медни кабели без електрозахранване за 2 часа останаха 1800 клиенти в „Зона Б 19“, „Зона Б 5“, ж.к. “Сердика“ и ж.к. „Разсадника“. Още 300 потребители от същия район бяха с прекъснато електроподаване в продължение на 5 часа.   

„Въпреки сериозните поражения екипите на ЧЕЗ се справиха бързо и успяха в кратки срокове да възстановят електрозахранването на засегнатите клиенти. Работата по отстраняване на щетите обаче ще продължи още дълго. Освен човешкия ресурс, който ще отделим, в подмяната на кабелите ще е необходимо да инвестираме 25 000 лева. За съжаление не можем да компенсираме неудобството на клиентите, които останаха без ток.“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ противодейства според възможностите си на кражбите на съоръженията от електроенергийната инфраструктура. За да се постигнат желаните резултати обаче са необходими законодателни промени, по-строги наказателни мерки и по-стриктен контрол от страна на компетентните органи. Компанията призовава посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Коментари: 0