Португалия отменя извънредното положение от 3 май

Рестартирането на икономиката ще става поетапно

Португалия отменя извънредното положение от 3 май

Общински служител разговаря с граждани на Лисабон през балконите

Снимка: БТА

2813 ~ 1 мин. четене
Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза обяви, че извънредното положение, въведено в страната заради епидемията от Covid-19, ще бъде отменено на 3 май, предаде Reuters.

Държавният глава предупреди, че отмяната на извънредното положение не означава край на епидемията и допълни, че рестартирането на португалската икономика ще става поетапно.

Към днешна дата броят на заразените с коронавируса в страната е 24 322 души, което е с 295 души повече в сравнение с вчера, допълва ТАСС. Починалите за последното денонощие са 20, което прави общо 984 смъртни случая в Португалия от началото на епидемията. Почти 1400 души са оздравели. Най-много случаи на зараза има в северната част на страната.

По време на въведеното извънредно положение работеха основно магазините за стоки от съществено значение и аптеките. Повечето търговски обекти от непървостепенно значение преустановиха дейност.

Днес президентът на Португалия предупреди, че поетапното рестартиране на икономиката ще бъде бавен процес.

"Онова, което е от значение в тази нова фаза, е, че португалците вече знаят, че възпирането на разпространението на епидемията си остава важно, така че ние трябва да правим малки стъпки и постоянно да оценяваме ситуацията", каза държавният глава.

Извънредното положение в страната беше въведено на 18 март.
Подкрепи Economic.bg