Правителството издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Очакваме тежки компроматни войни, заяви премиерът Бойко Борисов

Правителството издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Премиерът Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

„Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. 

Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура“, обоснова се министър-председателят.

Премиерът обяви, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни, пише "Дневник".

Външният министър Даниел Митов също коментира решението на правителството. По думите му негативната тенденция от гласуването ясно показва, че е нужна нова кандидатура. Кристалина Георгиева има шансове да бъде следващият генерален секретар на ООН, каза още Митов и допълни, че сега ще се търси подкрепа от всички страни в Югоизточна Европа.

За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за Генерален секретар на Организацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения”, заяви във Facebook Кристалина Георгиева.

Председателят на комисията по външна политика в Парламента Джема Грозданова заяви, че щом има решение за издигане на Кристалина Георгиева, това означава, че шансовете й за избиране са големи. Грозданова допълни, че въпреки прехвърлянето на подкрепата на българското правителство към друг кандидат, Ирина Бокова може и да не се оттегли.

БСП поиска веднага да бъдат извикани в Парламента премиерът и външният министър във връзка със смяната на българския кандидат за ООН с Кристалина Георгиева. Това е тежко предателство към България и подчинение на чужди интереси”, възмути се от трибуната Корнелия Нинова.

От няколко седмици се коментира издигането на втора кандидатура от името на България за най-високия пост в ООН. След последното гласуване преди дни Ирина Бокова, която е настоящата ни кандидатура, се нареди на шесто място сред кандидатите. Предстои на 6 октомври да се гласува с цветни бюлетини, когато ще стане ясно кой държава кой кандидат подкрепя.

Коментари: 0