Правителството намери нова позиция на Бойко Коцев в Москва

Той става член на Управителния съвет на Международната банка за икономическо сътрудничество

Правителството намери нова позиция на Бойко Коцев в Москва

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев ще остане в Москва и след края на мандата си. Днес Министерският съвет одобри кандидатурата му за член на Управителния съвет на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) от квотата на България.

Мандатът на Коцев в Борда на бившата банка на СИВ е 5-годишен, става ясно от правителственото съобщението. Като член на УС на МБИС той ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни.

МБИС е със седалище в Москва и е създадена през 1963 г. главно да подпомага социалистическите страни от бившия Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ). От няколко години насам тя е в процес на трансформация като целта е да се превърне модерна международна банка за развитие.

Банката обръща особено внимание на проекти в сектори, които генерират растеж и са приоритетни за развитието на икономиките на страните членки – България, Виетнам, Полша, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. В стратегията ѝ за България приоритет е кредитирането в сферата на промишлеността, селското стопанство, търговията, транспорта и банковия сектор.

Досегашният ни представител в банката беше Росен Чобанов, който миналата година беше преизбран за нов петгодишен мандат.

Висш управителен орган на МБИС е Съветът на банката, който се състои от упълномощени представители на всяка от държавите членки. Изпълнителен орган е Управителният съвет, членовете на който се назначават от Съвета на банката. България има свой постоянен представител в Управителния съвет.

Коментари: 0