Правителството отново опитва да изтегли заем за 300 млн. лв.

Този път под формата на 5-годишни облигации, за които държавата през февруари постигна отрицателна доходност

Правителството отново опитва да изтегли заем за 300 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/Архив

2552 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството отново ще се опита да изтегли вътрешен заем – този път от 300 млн. лв. под формата на 5-годишни облигации. Търгът за държавните ценни книжа е насрочен за 22 март, посочва Българската народна банка, организатор на аукциона.

Бюджет 2021

Последният опит на кабинета да поеме нов вътрешен дълг – на 8 март - завърши с неуспех заради слаб интерес от страна на инвеститорите, което говори за влошени пазарни условия. Тогава обаче ставаше въпрос за облигации с по-висок матуритет – 10.5-годишни.

Сега правителството отново прибягва до тегленето на вътрешен заем, но чрез 5-годишните облигации, с които вече през февруари постигна рекордно ниска отрицателна доходност за въпросния матирутет. Това на практика означава, че инвеститорите (банки, застрахователни, пенсионни дружества и др.) плащат на страната, за да оперира тя с парите им.

Това е общо четвъртият опит на правителството да изтегли вътрешен заем тази година. Ако той бъде успешен, общо генерираният вътрешен дълг за трите месеца от началото на годината ще достигне 800 млн. лв. Това е и вторият път, в който кабинетът ще тегли петгодишен заем.

Припомняме, че за 2021 г. депутатите, по предложение на финaнcoвия миниcтъp Kиpил Ананиев, решиха таванът на поетия нов дълг да бъде 4.5 млрд. лв., който се очаква да покрие по-голямата част от планирания дефицит в размер на 4.8 млрд. лв.

България не е единствената държава, която прибягва до заеми в началото на годината. B ĸpaя нa минaлия мeceц Xъpвaтия пое дълг от 2 млрд. евро, но на международните пазари. Германия също използва облигациите, за да си набави свеж паричен ресурс, но данните показват, че условията за нея стават все по-неблагоприятни, а оттам и тегленето на заеми – по-скъпо.

Коментари: 0