Правителството се отказа от поръчката на бойни машини

Американската General Dynamics и скандинавската Patria AMV са предложили твърде високи цени и не са склонни да ги намалят

Правителството се отказа от поръчката на бойни машини

Снимка: Economic.bg/Архив

2597 ~ 1 мин. четене

Министерството на отбраната е изпратило писма до американската General Dynamics и скандинавската Patria AMV, че прекратява процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски. В мотивите е посочено, че ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап на процедурата, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание.

Сухопътни бойни машини

Припомняме, че Народното събрание утвърди таван от 1.5 млрд. лв. за закупуване на 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване и обучение на личния състав. Още през миналата година много експерти коментираха, че тези средства са твърде малко за подобна поръчка, но от ведомството на Красимир Каракачанов твърдяха, че може да се преговаря за сваляне на цените.

По време на тези преговори, водени от сформирана от Каракачанов политико-военна работна група, е станало ясно, че сваляне на цените е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта. Но евентуална промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата.

Междувременно министърът на отбраната е възложил на ръководството на държавното дружество „Терем-Холдинг“ ЕАД да проучи възможностите за организиране на съвместно производство на бойни машини на територията на България с максимално участие на българската отбранителна индустрия.

Коментари: 0