Преди консултациите: Партиен кабинет на ИТН и напасване на политики

Ходът на "Има такъв народ" за разговори с почти всички партии на статуквото е резултат от огромния натиск, на който беше подложена партията

Преди консултациите: Партиен кабинет на ИТН и напасване на политики

Снимка: БТА

2909 ~ 4 мин. четене
Автор: Иглика Горанова

Ден преди консултациите при президента Румен Радев с политическите сили в 46-ото Народно събрание, от „Има такъв народ“ (ИТН) потвърдиха, че и те ще водят разговори за подкрепа на новия си проектокабинет с четири от шестте партии в парламента. Допустими за разговори, според тях, са "Демократична България", „Изправи се. БГ! Ние идваме“ (ИБНИ), БСП и ДПС. Единствено ГЕРБ не са включени като възможен партньор.

„Кабинет ще има. Кой ще е премиер, ще научите, когато дойде моментът“, коментира пред Economic.bg Мика Зайкова от ИТН. Според депутат от партията на Слави Трифонов ръководството е дало ясно да се разбере, че кабинетът ще е партиен.

Защо не ни вярвате, като казваме, че ще носим отговорността за това управление при положение, че това е нормален ход? Когато се обяви, че правителството ще е партийно, значи то ще е такова и няма да се търсят външни хора“, коментираха още от партията на Трифонов.

„Те са малко праволинейни и разбират поемането на отговорност именно така – като представят свой кабинет“, обясни ситуацията социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Крачка назад към ДПС

Ходът на "Има такъв народ" за разговори с почти всички партии на статуквото, както наричат от неговата формация другите, които са участвали вече във властта, е резултат от огромния натиск, на който беше подложена ИТН, след като обяви изненадващо, още преди официалното обявяване на изборните резултати, кабинет с министър-председател Николай Василев. Той не беше консултиран с двете партии на протеста – ДБ и формацията на Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов, които теоретично би трябвало да го подкрепят.

На 16 юли зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов даде крачка назад и обяви, че партията ще представи нов кабинет и че парламентът е мястото за преговори. Като партньори бяха посочени „Демократична България“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме“. Към днешна дата кръгът вече е разширен с БСП и ДПС, защото математиката сочи, че партиите на протеста не събират мнозинство, но е все още неясно около какви политики ще се обединят формациите. Разговорите на ИТН с останалите ще са в събота.

Подкрепа с условия

Подкрепата за такъв кабинет е твърде условна и тя ще е такава, докато на тези преговори не се постигне някаква договореност по политики. Това обявиха депутати от парламентарни групи, след като обсъдиха по групи двете покани – на президента и на ИТН. От "Демократична България" са категорични, че искат дълбоки промени в съдебната система, промяна на Конституцията, която да ограничи властта на главния прокурор.

„На предстоящите консултации няма да отстъпим от съдебната реформа и това ще е едно от условията да се гласува кабинета“, коментира Мартин Димитров от ДБ. Той добави, че вече са направили жест, като са подкрепили кандидата на ИТН за председател на парламента. Демократите смятат, че за такива дълбоки промени трябва да се разговаря с всички. Освен това от десницата уточниха пред Economic.bg, че няма как да се съгласят в правителството, което ще подкрепят, да влязат министри, които са свързани с бившата Държавна сигурност. Те искат писмено съгласие около политики, които ще подкрепят.

От „Изправи се.БГ! Ние идваме“ са по-радикални и заявиха категорично, че няма да дадат подкрепата си за кабинет, подкрепен от ГЕРБ и ДПС. Румен Йончев обясни пред Economic.bg, че държат на актуализация на пенсиите, която ще се извършва по различна формула от тази, която предлага служебният кабинет. За актуализация на пенсиите са и ИТН, както и ДБ. Вдигане на доходите на пенсионерите искат и от БСП. Социалистите отдавна са за преизчисляване на пенсиите и дори обявиха, че предложенията, лансирани от Мая Манолова, повтарят техните от предишните два парламента.

БСП няма да дава безусловна подкрепа и след като проведе консултации при президента и с ИТН и ще иска мандат от Националния съвет на БСП, обявиха от ръководството на партията. Оттам смятат, че трябва да има съдебна реформа, макар техният представител във ВСС Даниела Марчева да се изказа днес на заседание на Висшия съдебен съвет против предложението на служебния министър Янаки Стоилов, който е от БСП, за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

От формацията на Манолова, Дончева и Хаджигенов също са за съдебна реформа, ревизия на предишното управление и повишаване на доходите на хората. Т.е приоритетите на поканените за разговори партии формално се препокриват. Разликите са в това как ще се осъществяват реформите.

Сериозният въпрос е доколко политическите сили могат да отстъпят от предварителните си програми в името на едно управление. „В период на кризи вариантът с експертен кабинет не е лош“, коментира доц. Мария Пиргова, политолог. Тя допълни, че колкото и да е бил упрекван експертният кабинет „Беров“ през 1992 г., той е издържал в несигурната ситуация близо две години. Разликата между тогава и сега е, че към днешна дата отговорността за действията на министрите ще се носи изцяло от "Има такъв народ". Тази съществена разлика означава, че вариантът за партиен кабинет, подкрепян от тематични мнозинства, е на масата.

Подкрепи Economic.bg