Предстои основен ремонт на „Дондуков“ и „Граф Игнатиев“

През 2017 г. в столицата ще бъдат вложени 243.5 млн. лв,

Предстои основен ремонт на „Дондуков“ и „Граф Игнатиев“

Основен ремонт на бул. „Дондуков“ и ул. „Граф Игнатиев“ и подмяна на старата инфраструктура във ВиК мрежата в София предстои да се случи през 2017 г. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на откриването на семинара „Проект за бюджет на Столична община за 2017 година“ в Правец, цитирана от Kmeta.bg.

„Ще започнем с цялостна промяна на ВиК инфраструктурата, там канализацията е на много десетилетия. Не можем да си позволим да обновим изцяло трамвайните релси и настилките, а в същото време да оставим канализацията и водопроводната инсталация стари“, добави Фандъкова.

По думите й строителството на метрото през 2017 г. ще продължи с изграждането на 7-те метростанции, които са започнати през 2016 г. През предстоящата година ще бъдат добавени още 5 спирки на метрото на бул. „Владимир Вазов“, 4 станции в кв. „Овча купел“ до Околовръстния път и кв. „Горна баня“.

В ремонти и подобряване на инфраструктурата в столицата ще бъдат вложени общо 243.5 млн. лв, като 20 млн. лева са от собствени приходи от бюджета на Столична община. Сред ключовите проекти са и изграждането на нови 50 км велоалеи, заяви още столичният кмет.

„Продължаваме модернизацията на градския транспорт. В проекта за бюджет за 2017 г. сме заложили и средства за закупуване на 11 нови трамвая по ОП „Регионално развитие“. Процедурата ще бъде обявена до края на тази година“, коментира кметът и допълни, че на финал е процедурата за закупуване на 30 нови автобуса. „Подготвят се проекти за цялостна реконструкция на трамвайните трасета по бул. „Македония“, бул. „Цар Борис Трети“, рехабилитация на трасето на ул. „Каменоделна“ и довършване на линията по бул. „България““, каза още Фандъкова.

Столичният кмет коментира, че през 2017 г. е заложено завършване на втория етап на бул. „Монтевидео“ след приключването на тежки отчуждителни процедури, както и на разширението на бул. „Тодор Каблешков“, от бул. „Цар Борис Трети“ до „Бъкстон“.

Фандъкова заяви, че сред основните приоритети на Столична община за 2017 г. са започването на изграждането на Източната тангента от „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента и участък от бул. „Рожен“, където също предстоят сериозни отчуждителни процедури.

„Залагаме средства за изграждане на кръгово кръстовище на бул. „Св. Климент Охридски“ и бул. „Андрей Ляпчев“. Предвидили сме ремонт на участъци от бул. „Шипченски проход“ и бул. „Асен Йорданов“ при Зала Арена Армеец, в участъка, в който не е реконструиран този булевард“, посочи Йорданка Фандъкова.

Коментари: 0