Предстои вълна от фалити на американски фирми

Експертите съветват българските компании с отвъдокеански партньори да защитят плащанията си

Coface прогнозира:

Предстои вълна от фалити на американски фирми

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Очаква се вълна от фалити в САЩ заради Covid-19. Засега не е ясно доколко тя ще засегне българските компании, търгуващи с американски партньори. Към момента няма такива индикации, но е важно в тази ситуация те да предприемат превантивни действия за защита на плащанията си. Това е мнението на Пламен Димитров, управител на Coface Bulgaria, цитиран в доклада на компанията за ефекта от Covid-19 върху щатската икономика.

Компанията за кредитно застраховане посочва, че успоредно със спада на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, се наблюдава рязък скок на подадените заявления за влизане в процедура по несъстоятелност. Компаниите, които търсят защита от кредиторите, рязко са се увеличили - с 48% спрямо месец май на предходната година. Увеличение на компаниите в несъстоятелност се очаква и до края на 2021 г. – с 43% спрямо края на 2019 г.

Освен това, според оценките на кредитния застраховател, т.нар. „зомби“ компании, които през последното десетилетие са се разраснали дотолкова, че представляват повече от 6% от фирмите през 2019 г., могат да бъдат подтикнати към фалит през следващите месеци. Броят на предприятията в затруднено положение също може да се увеличи в резултат на натрупан дълг, смятат икономистите на Coface.

От 2019 г. насам се наблюдава първото годишно повишение на фалитите след кризата през 2009 г., като през 2019 г. производството се повиши с 2.5% спрямо 2018 г.  Въпреки това вълна от фалити може да се очаква едва в момента, в който шокът върху икономиката се разпространи. Най-уязвими в тази ситуация са секторите на въздухоплаването, търговията на дребно, автомобилната промишленост и енергетиката.

Коментари: 0