Президентът сезира КС за глобите за къмпингуване

Начинът на приемане на тази поправка създава негативна нагласа и поставя под съмнение добрите намерения

Президентът сезира КС за глобите за къмпингуване

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за въведените глоби за къмпингуване и паркиране, пише Kmeta.bg. 

Държавният глава обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира КС, съобщиха от прессекретариата на президента.

"Президентът приветства тази част от промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които законодателната власт показа, че осъзнава необходимостта да се съхранят малкото останали в България плажове с естествени природни дадености. Няма как да не бъде подкрепена направената първа стъпка в тази посока с обявяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал за морски плажове за природосъобразен туризъм", се отбелязва в съобщението.

В същото време държавният глава подчертава необходимостта да се гарантира в максимална степен запазването на цялостния облик на тези плажове. "Забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна", посочва Плевнелиев.

Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях, подчертава той. 

Уточнявайки, че няма правомощия да иска създаването на конкретни правила за уреждане на кампингурането, нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, президентът призовава парламентът и правителството своевременно да направят това.

"Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата. Тук е отговорността и ролята на държавата да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки български гражданин да ползва природните богатства и ресурсите на страната и да намери баланса между различните потребности", категоричен е Росен Плевнелирв.

Държавният глава смята, че е необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, която включва и правила за къмпингуване. 

Проблемите не могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лева за паркиране и къмпингуване, подчерта държавният глава.

"Предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, не съответства на чл. 55 от Конституцията на България и чл. 52 от Харта на основните права на Европейския съюз и са непропорционални. Поради тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране", се казва в позицията на Президентството.

Макар да споделя необходимостта от въвеждане на правила, държавният глава отбелязва, че начинът на приемане на тази поправка, внесена между първо и второ четене без своевременно публично оповестяване и обществено обсъждане, създава негативна нагласа и поставя под съмнение добрите намерения. 

Още интересни новини четете на сайта Kmeta.bg.

Коментари: 0