Продажбите на дребно във Великобритания отново се сринаха

Бюджетът на страната ще бъде напълно съобразен с нуждите на бизнеса, увери финансовият министър

Продажбите на дребно във Великобритания отново се сринаха

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Продажбите на дребно във Великобритания отново се сринаха след лекото възстановяване през декември, предава Reuters. Заради продължаващата национална блокада в страната несъществените магазини разчитат единствено на онлайн приходи, но те не са достатъчни, за да задвижат икономиката.

Обемите на продажбите на дребно спаднаха с 8.2% през януари в сравнение със спада от 5.4% през декември. Данните от края на миналата година се дължат на факта, че страната отвори за 2 седмици всички търговски обекти покрай Коледа, давайки им глътка въздух.

Службата за национална статистика (ONS) отчита съществения принос на онлайн продажбите, благодарение на които бе избегнат сценария от април. Тогава спадът достигна 18% на фона на първия национален локдаун. 

От ONS също така заявиха, че заемите в публичния сектор от 8.8 милиарда паунда (12.3 милиарда долара) са причина за първия дефицит от десетилетие. Той бе отчетен през януари, като се оказа много по-малък от прогнозираните 24.5 милиарда паунда.

COVID кризата засегна силно британската икономика и увеличи публичния дълг до 2.115 трилиона британски лири. Сумата представлява 97.9% от БВП – нещо невиждано от началото на 60-те години.

Британската икономика се сви с 10% през 2020 г., което е най-големият спад от 300 години насам. Последните очаквания на анализаторите са за 4% спад още през първите три месеца на 2021 г. Централната банка на Англия потвърди тези прогнози и добави, че страната ще започне своето икономическо възстановяване едва през 2022 г. и то с бавни темпове.

Финансовият министър Риши Сунак обяви, че ще вземе под внимание експертните оценки при съставянето на бюджета на страната, който ще бъде анонсиран на 3 март. По думите му в най-голяма степен той ще отразява нуждите на бизнесите, засегнати от ограничителните мерки срещу COVID-19. Целта е да продължи да им се помага, докато пандемията не отмине. 

„След като икономиката ни започне да се възстановява, трябва да се стремим да върнем публичните финанси на по-устойчиви основи“, добави той.

Междувременно нагласите на фирмите са положителни, след като Борис Джонсън обяви, че страната започва поетапно да излиза от националната блокада.

„Надеждите и очакванията са ни, че когато мерките бъдат окончателно премахнати, ще видим скок в потребителските разходи и това ще съживи бизнеса“, заяви Джеймс Спроул, икономист от Handelsbanken.

 

Коментари: 0