Проектът \"Южен поток\" е закрит окончателно

\"Ние не сме прекратили реализацията на \"Южен поток\", не е наша работа и да го възобновяваме”, заяви Дмитрий Песков

Проектът \
176 ~ 2 мин. четене

Проектът "Южен поток" не съществува, Русия не е изготвяла никакви нови предложния към Европейския съюз, няма данни и за това, че Еврокомисията е изменила своето отношение по този въпрос, това заяви прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков.

"Като такъв, проектът "Южен поток" не съществува, той е закрит. Затова и вече никой не работи по него”, каза още той.

Така Песков коментира изявлението на ръководителя на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас, че ЕС е готов да разгледа предложенията по проекта, ако има такива.

На уточняващия въпрос дали Русия подготвя някакви предложения за "Южен поток" към ЕС, Песков каза: "Не. Нямало е никакви решения на Европейската комисия за промяна на позицията им по отношение на този проект."

По-рано представителството на ЕС в Москва заяви, че ЕС е готов да разгледа предложения за възобновяване на проекта "Южен поток". "Ако има конкретни предложения, ние ще ги обсъдим", - каза пред репортери ръководителят на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас.

"Ние не сме прекратили реализацията на "Южен поток", не е наша работа и да го възобновяваме”, добави той.

Ушацкас подчерта, че този проект, в случай на неговата реализация, е длъжен да съответства на всички законови изисквания на ЕС.

По-рано тази седмица, постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви за възможността за възобновяване на проекта "Южен поток". "От обективна гледна точка, от гледна точка на европейското търсене на руски газ на, такава перспектива има" - каза той пред журналисти миналата сряда.

"Газпром" заедно с европейските си партньори бе планирано да изгради газопровода "Южен поток" с капацитет от 63 милиарда кубически метра газ по дъното на Черно море през България към Европа. Въпреки това, поради позицията на Европейската комисия, Русия се отказа от проекта и започна да работи по проекта "Турски поток" - през Турция и за Европа.

Подкрепи Economic.bg