Прокуратурата повдигна обвинение на Петър Москов за ваксините

Той и заместникът му Персенски са ощетили държавата, твърди прокуратурата

Прокуратурата повдигна обвинение на Петър Москов за ваксините

Снимка: Икономика

288 ~ 2 мин. четене

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов е с повдигнато от прокуратурата обвинение заради бартера на ваксините с Турция.

Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова уточни на брифинг за медиите, че д-р Петър Москов е действал в съучастие със заместник-министъра Адам Персенски, като с цел облага за Република Турция, двамата са ощетили българската държава.

По-рано днес и Персенски също получи обвинение.

Д-р Петър Москов е с три обвинения. Нарушавайки законовите процедури, министърът е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов. Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца. 

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което е направила българската държава е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”. 

Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява е за безстопанственост, каза още Арнаудова. 

По отношение на Персенски е взета мярка „подписка”, такава е предвидена и за министър Москов.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск. В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. 

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението. Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.

Подкрепи Economic.bg