Променят схемата „Запази ме“ заради новия локдаун

Фитнесите, ресторанти и обучителни центрове също ще могат да кандидатстват за финансова компенсация

Променят схемата „Запази ме“ заради новия локдаун

Снимка: МС

10816 ~ 1 мин. четене

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева актуализира заповедта за това, кои компании могат да кандидатстват за компенсация от държавата по проектa „Запази ме“. Причината за промените са новите противоепидемични мерки, които влязоха в сила от днес, 22 март.

С новите промени право на финансова подкрепа в периода 22-31 март ще имат и работещите във фитнеси, ресторанти, обучителни центрове, туристически фирми, компании за организиране на конгреси и публични мероприятия, казина, игрални зали, кина, театри, музеи, библиотеки и други.

Съгласно заповедта в периода от 22 до 31 март за компенсации в размер 75% от осигурителния доход за месец октомври поради временното затваряне на бизнесите, в които са наети, могат да кандидатстват заетите в търговски центрове тип МОЛ, магазини на едро и дребно с нетна търговска площ над 300 кв. метра. Изключение се прави за работещите в супермаркетите, открити щандове и пазари, аптеки, оптики, парфюмерии и магазини за козметика и тоалетни принадлежности, зоомагазини, тъй като тяхната дейност не е преустановена.

Миналата седмица стана ясно, че дъpжaвaтa нямa дa cъздaвa дoпълнитeлни мepĸи, чpeз ĸoитo дa ce финaнcиpaт бизнecитe, ĸoитo ca зaceгнaти oт нoвaтa нaциoнaлнa блoĸaдa. Според министъра дeйcтвaщитe cxeми зa зaпaзвaнe нa зaeтocттa – „60/40“, „80/20“ и „Зaпaзи мe“ – ca нaпълнo дocтaтъчни.

Коментари: 0