Проучване: Ферментиралите храни понижават чувството на тревожност

Това се дължи на високото съдържание на пробиотици в млечните продукти

Проучване: Ферментиралите храни понижават чувството на тревожност
1444 ~ 1 мин. четене
Хората, които консумират повече ферментирали храни като млечни продукти и хляб, имат по-ниска социална тревожност, сочи проучване. Причината е, че те съдържат пробиотици, които според учените благоприятстват организма, а от там и психическото здраве. 

Изследването посочва, че ферментиралите храни се отразяват благоприятно в голяма степен на хора, които са склонни към невротичност, която пък води до безпокойство. 

Професор Матю Хилимер обяснява, че пробиотиците във ферментиралите храни повлияват благоприятно върху човешката микро флора и фауна в стомашно-чревния тракт. Това на свой ред вероятно оказва положително въздействие и върху чувството на безпокойство.  “Невероятно е как микроорганизмите в червата могат да влияят на ума ви”, коментира ученият, цитиран от PsyBlog.

В рамките на проучването са били включени около 700 души. За период от един месец те са следили и записвали каква храна са консумирали. Хората, които са склонни към тревожност, съобщават за по-малко социално безпокойство, ако често консумират ферментирали храни с пробиотици.

Данните сочат, че ефектът от консумацията на пробиотични храни е бил изключително благоприятен за хората, склонни към невротизъм и ферментиралите храни са понижили чувството им на безпокойство. 

Проучването показва, че чувството на тревожност се повлиява и от това дали хората извършват физическа дейност. Колкото повече хора се упражняват, толкова по-ниско е социалното им безпокойство. 

Изследователите поясняват, че резултатите са първични и дават основа за бъдещи изследвания в тази посока. За да се определи със сигурност дали нарастващото пробиотично потребление се отразява пряко върху намаляване на социалната тревожност, са необходими допълнителни проучвания. 
Подкрепи Economic.bg