Пучдемон иска да сбъдне мечтата си за Каталуния с нова партия

Сепаратисткият лидер ще изнесе реч по време на учредителното събрание на новата партия \"Призив\" тази вечер

Пучдемон иска да сбъдне мечтата си за Каталуния с нова партия

Снимка: БТА

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който миналата година инициира референдум за независимостта на автономната област от Испания, заради което след това му се наложи да потърси убежище в чужбина, сега се готви за нов рунд от битката – с нова партия. 

Надеждата на сепаратисткия лидер е да обедини всички свои съюзници и съмишленици в една обща политическа сила. Новата партия вече има 50 000 симпатизанти, според инициаторите. Тя цели да събере привържениците на идеята за независимост, които сега са разделени в три парламентарни групи. 

Тази вечер в Манреса, на 60 км северно от Барселона, ще се проведе учредителен конгрес на новата партия „Призив", предава БНТ, позовавайки се на световните медии.  

Нито мястото, нито датата са случайни. Манреса се намира на едва 6 км от затвора Ледонерс, където сепаратистки лидери очакват да бъдат съдени заради бунта си. А датата 27 октомври е точно една година, след като каталунският премиер обяви независима република Каталуния. Тогава централната власт, начело с консерватора Мариано Рахой, реагира незабавно и отмени автономията. 

Битката за Каталуния е от особено значение за Испания. Регионът е много по-богат от богат от другите в страната. 

Преди година правителството на Пучдемон бе свалено от това на Рахой. Последваха арести и бягства от страната. Дори тази вечер речта на Пучдемон ще бъде излъчена, макар и на живо, на екран, тъй като той живее в изгнание в Белгия. 

Мнозина от поддръжниците на идеята за отделяне на Каталуния обаче не са склонни към обединение. И докато Пучдемон от дистанция ще опита да вкара ред в редиците, по-радикалните сепаратисти ще отидат на демонстрация пред централата на регионалното правителство, ръководено от поддръжника на линията на бившия премиер, Ким Тора, за да го упрекнат, че е прекалено предпазлив.

Коментари: 0