Първото заседание на 46-ото Народно събрание

То ще бъде открито от най-възрастният депутат – Мика Зайкова от „Има такъв народ“

Първото заседание на 46-ото Народно събрание

Снимка: Красимир Свраков

992 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Новоизбраното 46-о Народно събрание ще проведе днес първото си заседание. То ще започне в 9:00 ч. в старата сграда на парламента, като по традиция трябва да бъде открито от най-възрастният народен представител. Това отново ще е депутатът от „Има такъв народ“ Мика Зайкова, която откри и 45-ото Народно събрание.

Народните представители ще положат клетва, а в пленарната залата ще прозвучи химнът на Република България и на Европейския съюз.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването. Президентът ще направи обръщение към народа и към Народното събрание. След това изявление ще направят представителите на партиите. Ще бъде избран и председател на новия парламент. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

В състава на новия парламент влизат „Има такъв народ“ със 65 депутати. Те са следвани от ГЕРБ – СДС –  със 63 депутати. Депутатите от „БСП за България“ са 36. Народните представителите от „Демократична България“ са 34. След тях се нареждат тези на ДПС и на „Изправи се! Мутри вън!“ съответно с 29 и 13 депутати.

Подкрепи Economic.bg