Работа на остров вместо от вкъщи: Какви възможности ни предостави Covid-19

Редица екзотични дестинации започнаха да предлагат визи за „дигитални номади“

Работа на остров вместо от вкъщи: Какви възможности ни предостави Covid-19

Снимка: Pixabay

Работата от вкъщи се превърна в новото нормално след избухването на пандемията от коронавируса. Ако в началото това беше странно и необичайно, то с течение на времето хората успяха все по-добре да се адаптират към този режим на работа. В резултат на всичко случващо се редица екзотични дестинации, при които приходите от туризъм почти изчезнаха през последните няколко месеца, решиха да се възползват от  ситуацията, като започнаха да предлагат специални визи за хора, които решат да работят оттам.

Ето ги и едни от най-примамливите дестинации за работа.

Анхуила

Известен със своите коралови рифове и открояващи се плажове, Ангуила е зашеметяващо място за посещение и благодарение на новия вид виза, британската отвъдморска територия предлага на „цифровите номади“ възможност за работа на острова, който е 35 квадратни мили. Според туристическия съвет на Ангуила на одобрените кандидати ще бъде разрешено да прекарат между три месеца и една година в страната.

Въпреки че всеки може да кандидатства, Ангуила, която е регистрирала само три случая на Covid-19 и няма смъртни случаи, дава приоритет на хората от държави, които идват от считани за „нискорискови“, където разпространението на коронавируса е под 0.2%.

Таксата, която покрива два теста Covid-19, както и разрешително за работа, е 1000 долара  за лица, които остават под три месеца и 2000 долара за тези, които остават между три месеца и една година. Четиричленно семейство, което остава под три месеца, ще трябва да плати такса от 1500 долара, която се увеличава до 3000 долара, ако планират да бъдат на острова между три и 12 месеца.

Аруба

Аруба също се превръща в рай за „цифровите номади“. Островът обаче има специално насочена програма за този вид пътници само от САЩ - „One Happy Workation“.

Отворена за всеки с валиден американски паспорт, наскоро стартиралата програма позволява на работниците да живеят и работят в Аруба до 90 дни, като същевременно предлага специални цени в редица хотели и курорти, с предимства като безплатен Wi-Fi.

Въпреки че няма такса за програмата, която има за цел „да генерира приходи за арубанския бизнес и да подпомогне местната икономика“, кандидатите трябва да резервират един от пакетите за настаняване за минимум седем дни, за да се класират. Кандидатите трябва също да бъдат наети от компания или да бъдат регистрирани като самостоятелно заети в родната си страна и нямат право да предоставят услуги и да получават доходи от която и да е арубанска компания. Те няма да бъдат задължени да плащат данък върху доходите в Аруба.

Барбадос

Барбадос беше една от първите дестинации на Карибите, която стартира атрактивна програма за „цифровите номади“. Така нареченият „12-месечният печат за приветствие на Барбадос“, обявен още през юли, предлага на пътниците възможност да прехвърлят домашния си офис на красивия остров за срок до една година.

„Covid-19 промени глобалния бизнес пейзаж, тъй като по-голям брой хора продължават да работят от вкъщи“, каза в свое изявление министър-председателят на Барбадос Миа Амор Мотли.

След като заявлението за работа бъде одобрено, ще трябва да бъде платена такса от 2000 долара за физическите лица, а цената за семействата е 3000 долара. Работници, които желаят да останат за повече от година, имат възможност за кандидатстване за подновяване на разрешението.

Говорител на туристическия съвет на Барбадос обяви пред CNN Travel, че към средата на месец септември са подадени 1363 заявления за работа от острова.

Бермуда

Програмата „Едногодишно сертифициране на жилищата“ позволява на пътуващите да се преместят в самоуправляващата се британска отвъдморска територия, известна със своите пясъчни плажове и чисти води, за да работят  в продължение на една година, докато тези с деца имат право да ги записват в островния частни или държавни училища.

Според изявление на премиера на Бермудските острови Дейвид Бърт, схемата е отворена за „отдалечени мениджъри, самонаети предприемачи и студенти, ангажирани с дистанционно обучение“.

 „Няма нужда да бъдете затворени във вашия апартамент в гъсто населен град със съпътстващите ограничения и висок риск от инфекция-  елате да прекарате годината с нас, работейки от плажа“, пишат от правителството на Бермудските острови.

Към средата на месец септември са подадени 362 заявления за работа от острова, като 172 вече са одобрени според говорител на Бермудския туристически орган. Таксата за кандидатстване е 263 долара.

Грузия

Грузия не е първата дестинация, която ви идва на ум, когато става въпрос за „дигитално номадство“, но красивата бивша съветска държава, разположена между Черно море и Кавказ, предлага едни от най-гъвкавите пакети.

„Дистанционно от Грузия“ позволява на работници от 95 държави, включително САЩ, Нова Зеландия и Великобритания, да живеят и работят там без виза поне една година.

Известна със своите исторически села, Грузия преживя истински туристически бум през 2019 г. когато пет милиона пътници са посетили държава, което е ръст от 7% в сравнение с предходната година. 

Програмата е насочена към лица на свободна практика, служители на пълен работен ден или собственици на фирми, които могат да останат в Грузия поне 360 дни. За да отговарят на условията, кандидатите трябва да имат минимална заплата от 2000 долара на месец и да се съгласят на 14-дневна карантина при пристигане за своя сметка. Изисква се и доказателство за здравна застраховка за времето на престоя.

„Грузия има имиджа на епидемиологично безопасна държава в света и ние искаме да използваме тази възможност“, заяви министърът на икономиката на Грузия Натия Турнава в изявление, публикувано през юли.

Коментари: 0