Работодатели и синдикати подкрепиха пътя на България към еврозоната

Представителните организации на работниците и служителите, и на работодателите настояват, че с присъединяването ни към ERM-2 ще се излезе по-лесно от рецесията

Работодатели и синдикати подкрепиха пътя на България към еврозоната

Снимка: Unsplash

1468 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изразяваме категорично пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените предварителни ангажименти и иницииране на процедурите за присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) до края на месец април 2020 г. Това се посочва в позиция на национално представителните организации на работниците и служителите, и на работодателите (т.нар. формат „4+2“) във връзка със заявеното от правителството намерение България да се присъедини към ERM II до 30 април.

С това действие ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID-19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план, се казва в общата позиция на работодатели и синдикати.

Високата степен на финансово доверие и устойчивост на страната ни бяха потвърдени многократно в рамките на процедурите по т. нар. Европейски семестър и в официални позиции на Европейската комисия,  което в настоящия извънреден момент е още по-силен аргумент за възможно най-бързото ни присъединяване към ERM II и, впоследствие, към  Еврозоната, пише още в писмото до медиите.

Припомняме, че на брифинг в събота сутрин, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че последното препятствие пред България по пътя и към ERM-2 е вдигането на капиталовите резерви на една от българските банки. „Продължаваме по предварително одобрения план между България и членките на еврозоната. На 12 юли 2018 година заявихме, че искаме едновременно да влезем в „чакалнята“ и Банковия съюз. Остава една стъпка, за да бъде изпълнен напълно този план и следващите седмици ще работим активно за последния елемент. Имаме уверение, че ангажиментите са непроменени. Ако си свършим работата, ще успеем да се присъединим. Новото е, че съсредоточаваме всичките си усилия за изпълнение на последната мярка, за да получим положително решение. На две от банките бе препоръчано да формират допълнителни капиталови буфери, едната го е изпълнила, другата на 70% и ѝ остава още малко. С това последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат“, категоричен бе министърът на финансите.

Припомняме, че през лятото ЕЦБ извърши стрес тестове на шест банки. Две от тях – „Инвестбанк“ и Първа инвестиционна банка, трябваше да наберат допълнителен капитал, за да попълнят недостига, установен тогава. Първата вече го направи.

Подкрепи Economic.bg