Радев: Диагнозата ви е окончателна оставка

Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя, заяви президентът

Радев: Диагнозата ви е окончателна оставка

Снимка: Economic.bg/Красмири Свраков

След два месеца на протести и дискредитация всичко е казано и диагнозата на едно такова управление е окончателна оставка. Това каза президентът Румен Радев по време на речта си при откриването на новия политически сезон днес, което се случи при полупразна зала, след като депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" демонстративно напуснаха залата, както и на фона на многолюдния протест пред сградата на Партийния дом.

Според Радев напускането на залата от ГЕРБ е показателно за липсата на диалог и то в момент, когато следва да бъдат вземани мъдри решения. В този „исторически“ според него момент той призова депутатите да бъдат на висотата на очакванията на гражданите. 

Изтъквайки, че именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и бъдещето на България, Радев посочи, че:

Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя. А никой не се осмели да зададе нито един въпрос при доклада на главния прокурор“.

Държавният глава призова парламентът да не е обслужващ персонал на премиера и настоя да се изпълни волята на протестиращите вече два месеца – а именно да бъдат подадени оставките на правителството и главния прокурор.

„Оставките са неизбежни“, категоричен бе Радев.

Когато те станат факт, аз ви призовавам да предотвратите опитите на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се барикадира зад експертен кабинет. Това ще е шанс за НС да излезе с достойнство от кризисната ситуация.

Коментари: 0