Разпродажби на долари, въпреки геополитическите рискове

Златото напредва за първи път през последните три сесии

Разпродажби на долари, въпреки геополитическите рискове

•  БВП в САЩ нарасна от 1.5% до 2.1% на тримесечна основа като повишението на заплатите подчертава солидния му характер

•  Пазарите разтревожени, но не са обзети от паника след сваления от Турция руски самолет

•  Австралийският долар най-силно представящата се валута през последните часове с пробив на предишни върхове

Валутен пазар

САЩ: БВП в САЩ нарасна с 2.1% спрямо покачване от 1.5% в предишното тримесечие. Докладът показа, че корпоративните печалби са паднали, докато заплатите на служителите са се увеличили. Все пак запасите на компаниите остават на високи нива в сравнение с продажбите, което показва, че новите поръчки и производството ще спаднат допълнително, за да се изчистят рафтовете и складовете с приближаването на 2016. Запасите са нараснали от юли до септември с 90.2 милиарда долара на годишна основа, което е два пъти повече от предишните оценки. Забавянето на трупането на запаси спрямо второто тримесечие, когато те нараснаха на годишна база със 113.5 милиарда долара, намали растежа на БВП с 0.6%. Предишната оценка беше за понижение от 1.4%. Много важен индикатор за Фед е повишението на заплатите, а те са нараснали със 102.7 милиарда долара през третото тримесечие след покачване от 109.4 милиарда долара в периода април-юни. Последното покачване е с почти 62 милиарда долара по-голямо отколкото предварително се оценяваше.

Русия: Турция свали руски военен самолет близо до границата със Сирия, което доведе до яростна критика от президента Владимир Путин. Турция заяви, че нейните самолети са стреляли след като пилотите са пренебрегнали 10 предупреждения в рамките на 5 минути за нарушаване на въздушното пространство. Путин нарече атаката „удар в гърба от помощници на тероризма” и допълни, че самолета е оперирал над Сирия и е издирвал терористични групи.

Тунис: Тунис стана поредната мишена във вторник, когато автобус превозващ елитни войски беше поразен в столицата от експлозия, която отне живота на поне 10 души.

Сингапур: БВП за третото тримесечие излезе много по-силен от очакваното. Той отбеляза ръст от 1.9% при очаквания за нулев растеж. БВП на годишна база е с покачване от 1.9% при прогнози за ръст от 1.4%. Растежът на услугите помогна да се компенсира спада в производството, който пострада от забавянето на растежа в Китай. Сингапур очаква икономическия растеж за 2015 да е близо 2%, което е долната част на обявената по-рано прогноза за покачване между 2% и 2.5%. Министерството на търговията прогнозира ръст между 1% и 3% през 2016 с аргументите, че секторите на търговията, финансите и застраховките е логично да продължат да отчитат умерено покачване независимо, че производствения сектор се очаква да остане слаб.

Независимо от факта, че желязната руда спадна с 1.9% до най-ниски нива за последните шест години, австралийския долар е най-силно представящата се валута след задействането на стоп ордери при пробива на предишни върхове и 100 дневната пълзяща средна. Вчера председателя на Австралийската централна банка Глен Стивънс отговори на въпрос за лихвите с думите, че приближава Коледа и е редно да се успокоим, след това да се върнем към пазарите и да видим какво показват данните. Изглежда, че пазарите се успокояват с покупки на австралийски долари.

Австралийският долар отчита силно рали срещу новозеландския долар от началото на месеца и пробива на 200 дневната пълзяща средна преди две седмици доведе двойката до атака на нивата от септември. Подкрепа е 1.1009, а целта нагоре могат да се окажат върховете от тази година на 1.14.

Суровини

Златото напредва за първи път през последните три сесии, след като Турция съобщи, че е свалила руски изтребител близо до границата със Сирия, което доведе до търсене на активи предлагащи сигурност.

Среброто намери подкрепа и нараства, но остава сравнително слабо в сравнение със златото заради последния срив на индустриалните метали.

Платината остава на свръх продадени нива, тъй като шансовете за растеж на търсенето са малки. Ситигруп очаква подкрепа на тези цени след разпродажбите, които доведоха до нива при които производителите на автомобили могат да преминат от използването на паладиум към платина като по-добро икономическо решение.

Базовите метали скочиха рязко. Ръстът на медта е 2%, а на никела 5%. Инвеститорите покриват огромни къси позиции, които изградиха през последните седмици.

Цената на петрола скочи, тъй като настроенията на инвеститорите минимално се подобриха. Предстоящата среща на ОПЕК повиши надеждите, че най-вероятно ще има малки намаления в производството.

Капиталови пазари

Пазарите търгуваха избягвайки рисковите покупки след новината, че Турция е свалила руски военен самолет. Това оказа натиск върху европейските индекси. Настроенията обаче постепенно се подобриха, въпреки смесените данни от САЩ, благодарение на реакцията на Владимир Путин, който не спомена за военни последствия.

Основните европейски индекси завършиха със спад от 1% до 1.5%. Американските индекси финишираха почти без промяна. За отбелязване е обаче, че енергийния сектор се представи много по-добре от другите и завърши с растеж от 2.5%.

Коментари: 0