„Газпром” си избра кой да строи „Турски поток” в България, твърди РБК

Руската компания не обявява точния маршрут на газопровода, за да не повтаря сценария на \"Северен поток\" 2

„Газпром” си избра кой да строи „Турски поток” в България, твърди РБК
3152 ~ 1 мин. четене
Компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский „Трубная металлургическая компания” (ТМК) ще спечели търга за изграждането на газопровода „Турски поток” през България. Това твърди руското издание РБК, позовавайки се на двама свои източници.

Формално, търгът все още не е приключил, но „проектът трябва да се осъществи с ускорени темпове, особено след като в Сърбия (изграждането на газопровод от границата с България до границата с Унгария) работата вече е в разгара си”, е обяснил един от източниците. Според него ТМК ще доставя за проекта тръби и вече договаря участие в строителните работи с австрийската Strabag. От Strabag са отказали коментар.

Представител на ТМК е заявил пред РБК, че в момента компанията не участва в строителството на българския участък на „Турски поток”, но обмисля възможността за участие в търга на „Булгартрансгаз” и очаква решение за неговото подновяване (обществената поръчка бе спряна миналата седмица заради жалба на „Атоменергоремонт”, но дни по-късно тя бе оттеглена). От „Булгартрансгаз” не са отговорили на запитването на РБК.

В България, според източници на РБК, „Газпром” привлича ТМК като изпълнител, за да намали политическите рискове. Руския гигант трябва да достави 300 хил. тона тръби.

Според директора на изследователската агенция Vygon Consulting Мария Белова „Газпром” все още се дистанцира от газопровода в България, не обявявайки точния маршрут, за да не предизвиква политически натиск. „Веднага след обявяването на маршрута на газопровода, същото ще се случи и с него, както със „Северен поток“ 2 , който непрекъснато е критикуван от САЩ”, посочва експертът.
Подкрепи Economic.bg