Въпреки предупрежденията на БНБ ипотечното кредитиране расте с бързи темпове

Депозитите също се увеличават с бързи темпове, показва статистиката на БНБ

Въпреки предупрежденията на БНБ ипотечното кредитиране расте с бързи темпове

Снимка: Economic.bg/Архив

3683 ~ 1 мин. четене
Въпреки многократните предупреждения на БНБ към банките да са по-предпазливи при отпускането на жилищни кредити, тяхната стойност продължава да се увеличава с двуцифрен темп. Паричната статистика на Българската народна банка показва, че през януари годишното нарастване е с 11.1%. Общият стойностен обем на отпуснатите ипотечни кредити е вече 10.57 млрд. лв., като всеки месец сумата нараства средно с около 100 млн. лв.

С бързи темпове се увеличава и обемът на потребителските кредити, които често се използват и за дофинансиране на покупката на имот. През януари годишното нарастване е 17.6%, а общата стойност вече надхвърля 9.14 млрд. лв.

Последното предупреждение на БНБ е от средата на януари. В тримесечния доклад за състоянието на банковата система се посочва, че бързото нарастване на кредита може да създаде циклични рискове, които да се проявят при бъдещо покачване на лихвените нива или отслабване на икономическата активност.

За да се ограничат ефектите от реализация на кредитния риск, важно е банките да прилагат такива кредитни стандарти, които отчитат не само текущото, но и бъдещото финансово състояние на потенциалните кредитополучатели. Съществува риск банките да разхлабят кредитните си стандарти под влияние на засилената конкуренция във финансовата система и на преследването на амбициозни бизнес цели по отношение на пазарен дял и финансови резултати, пише още в доклада.

Като цяло кредитирането в България (за домакинствата и бизнеса) през януари нараства с 8.5% на годишна база. Депозитите също се увеличават с бързи темпове, показва статистиката. През януари ръстът на годишна база е 8.7%.
Подкрепи Economic.bg