Реално гръцките туристи в България са много по-малко

Министърът на туризма обяви изравнени резултати между двете държави, но детайлите показват различна картина

Реално гръцките туристи в България са много по-малко

Снимка: Pixabay

2195 ~ 2 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Вчера, 15 юни, когато за първи път Гърция отвори границите си за посетители от България, над 15 хиляди души напуснаха страната, за да посетят морето на южната ни съседка. Именно този голям интерес предизвика километричните опашки от автомобили на граничния пункт „Кулата-Промахон“ и вкара представителите на българските власти в обяснителен режим.

Премиерът Бойко Борисов препоръча на работещите в туристическия сектор в България да не разчитат само на държавата, за да ги спасява, а да предприемат действия в посока подобряване на продукта, който предлагат. А с това, логично, да привлекат българските туристи, които вече няколко години масово предпочитат да почиват навън.

И докато това не беше проблем заради постоянния приток на нискобюджетни туристи от чужбина, които пълнеха българските хотели независимо от качеството на услугите, тази година нещата се влошиха силно за сектора заради епидемията от Covid-19. А самият бранш, както и властта, започнаха да призовават хората да изберат българското, почивайки на родното Черноморие.

Вчерашното струпване по границата обаче показа, че призивът очевидно не е чут. Това обаче според министъра на туризма Николина Ангелкова не е проблем, защото, според нея, колкото български туристи отиват на почивка в Гърция, толкова и гръцки туристи идват на почивка в България всяка година.

„През 2019 г. над 1.3 млн. гръцки туристи са посетили България. В същото време 1.4 млн. българи са отишли на почивка в Гърция“, каза Николина Ангелкова в свое интервю.

Проверка на Economic.bg на сайта на Националния статистически институт (НСИ) показва, че изнесените числа по принцип са верни (вижте инфографиката по-долу), но детайлните данни разкриват различните причини, поради които гражданите на двете страни се разминават на границата. Докато българите масово отиват, за да почиват, гърците по-скоро идват у нас, за да пазаруват, да посещават роднини и приятели, да вършат някаква работа и най-вече - преминават транзитно.

Общият брой на пътуванията на българите към Гърция с цел почивка през 2019 г. е бил 601 639, по данни на НСИ. Цитираното от Ангелкова число отразява общият брой на българските посещения в Гърция. В това число влизат 373 030 пътувания по работа и 486 427 "с друга цел".

По отношение на гръцките посещения в България, ситуацията е доста различна. Най-голяма част се пада на "други пътувания", където според методологията на НСИ влизат гостувания и транзитни преминавания (685 167 броя). На второ място по брой са пътуванията с цел почивка (318 802 броя), които са двойно по-малко, а практиката показва, че те предпочитат почивка извън морските курорти на България.

През последните две години се наблюдава тенденция към леко повишение на интереса на българите към гръцкото море. Както вече споменахме през 2019 г. българските туристи, посетили Гърция са 601 639. Докато през 2018 г. пътуванията на българските туристи към Гърция са били 561 130.

В същото време статистиката за гръцките граждани, посетили страната ни през 2018 г. спрямо 2019 г., почти не се променя и отново най-много пътувания са направени с „други цели“ през 2018 г. (695 449). Следват посещенията по работа - 342 915 и чак на последно място се нареждат посещенията с цел почивка на гръцките граждани през 2018 г. (251 949).

Подкрепи Economic.bg