Рестарт на жилищния пазар

Банковата криза затвърди усещането, че имотът е най-сигурната разумна алтернатива за запазване на стойността на парите, казват експерти от АДРЕС

Рестарт на жилищния пазар
404 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
През 2014 г. пазарът на недвижими имоти може да се характеризира с думата "рестарт". През първата половина на периода сегментът преминава през етап на възстановяване, а второто шестмесечие отбелязва 20% ръст в броя сделки на годишна база, показва годишния доклад на АДРЕС Недвижими имоти.

"Може да се каже, че пазарът на жилища премина "на втора скорост". Активността расте, цените се оттласнаха от дъното, а усещането за недостатъчна сигурност и възвръщаемост на вложенията от страна на банките направиха жилищния имот предпочитана инвестиция", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

Според данните на АДРЕС сред основните тенденции през 2014 г. е удвояването на дела на покупките, направени с цел инвестиция - 18% от всички при 9% в предходната 2013 г. 

"Банковата криза затвърди усещането, че имотът е най-сигурната разумна алтернатива за запазване на стойността на парите. Много купувачи пресметнаха, че инвестиционната покупка на апартамент, освен сигурност в дългосрочен план, носи по-голяма доходност при отдаване под наем спрямо съхранението в банка, особено с оглед на ниските лихви по депозитите днес", казва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС.

По думите му все по-търсени стават тристайните и многостайните жилища, докато интересът към едностайните и двустайните спада спрямо година по-рано. Делът на продадените апартаменти е скочил от 32% на 40%.

Отчетливата активност на жилищния пазар прозира и в ръста на броя сделки на по-високи нива. Интересът към имотите до 50 000 евро спада спрямо 2013 г., посочват от АДРЕС. В същото време броят покупки на цени между 50 000 и 100 000 евро расте с около 4%, а сделките за над 100 000 евро заемат с 5% по-голям дял спрямо 2013 г.

Данните на АДРЕС сочат още, че процентът на покупките със собствени средства намалява от 60% през 2013 г. на 53%. Най-популярен е ипотечният кредит, покриващ между 51% и 80% от стойността на сделката - от такъв заем се възползват 23% от купувачите при 15% година по-рано. Макар и плахо, нараства и делът на покупките, финансирани с кредит, който покрива между 81% и 100% от стойността им, посочват още от АДРЕС.

Цените се движат основно в две направления в зависимост от населеното място. В големите градове вече се вижда отчетлив ръст на годишна база в рамките на около 5%, като най-осезаем е скокът на нивата в София. През 2014 г. най-предпочитаните квартали в столицата са Изток, Гео Милев, Иван Вазов и Лозенец. Цените на отделни имоти в тези райони изпреварват центъра на София, който загуби популярността си с увеличаването на трафика и нарастващата липса на нови проекти. Квартали като Младост и Лозенец продължиха да привличат вниманието на клиентите поради по-високата си комуникативност, а южните райони традиционно останаха във фокуса на купувачите.

Изключително силен е стартът на 2015 г., отбелязват още от АДРЕС  в анализа си. Сравнение между най-динамичния месец на 2014 г. - юли, и първия месец на настоящата година, показва 32% ръст на регистрираните нови купувачи, които за първи път предприемат стъпки по търсене на недвижим имот. В същото време, през януари са сключени с ? повече сделки спрямо юли, макар, поради сезонността на този пазар, първият месец на годината традиционно да не е активен. 
Коментари: 0